Dubbelt så många unga tar sömnmedel – jämfört med 2011

Allt fler unga använder sömnmedel för att kunna sova. De senaste tio åren har det skett en fördubbling i länet. En anledning kan vara svårigheter att somna, kopplade till mobiltelefonen.

Allt fler unga använder lugnande medel eller sömntabletter för att kunna somna. Det ökar markant nationellt.

Allt fler unga använder lugnande medel eller sömntabletter för att kunna somna. Det ökar markant nationellt.

Foto: Kollage/Region Kalmar län och arkivbild

Västervik2022-09-29 18:00

Det är försäkringsbolaget If som tagit fram siffrorna utifrån Socialstyrelsens statistik.

De visar att man i Kalmar län följer en nationell ökande trend. Förskrivning av sömnmedel och lugnande medel har tredubblats bland ungdomar i riket och dubblerats i länet.

Socialstyrelsens statistik visar också att sömnmedel och lugnande medel ökar bland personer under 45 år, och allra mest bland de yngre. Störst ökning i Kalmar län finns bland tonåringar. Flickor får oftare medel utskrivet än pojkar.

– Det är en oroande utveckling att användandet av insomningsläkemedel bland unga ökar så kraftigt. Detta är ett ganska nytt fenomen. För tio år sedan förekom det knappt bland unga. Sömn är en viktig byggsten både för hälsa och välmående och sömnsvårigheter eller sömnproblem måste tas på allvar, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Men vad beror det på?

Utan att veta exakt vilka läkemedel det handlar om så tror Charlotta Brunner, som är chefläkare inom psykiatriförvaltningen i Region Kalmar, att det handlar om att fler söker vård för sina psykiska besvär.

– Det vet vi, att psykisk ohälsa ökar bland unga, men även att fler söker vård för sina psykiska problem. Det kan ha att göra med en större stress, ökade krav från skola, bland annat.

Det finns även ett relativt nytt stressmoment i vardagen: sociala medier.

– Har man det tufft i skolan på det sociala planet slutar inte det nu när man går hem för dagen. Mobilen finns med 24/7 och kan öka stressen, man har svårt att varva ner rent mentalt.

Att ha svårt att somna in kan också vara kopplat till mobilen, i vissa fall.

– Det är det här med att den alltid är med. Man ska inte ha mobilen med sig i sängen, det här blåa ljuset påverkar hur man somnar in.

Men, säger hon, det finns andra vägar än tabletter för den som har svårt att komma till ro.

– Tabletter ska inte vara första steget i det här. Det vi gör är att kolla på olika livsstilsfaktorer som kan påverka sömnen.

Det kan exempelvis vara just skärmtid, eller se över exempelvis motion och strategier för att kunna slappna av mentalt inför sömnen.

När blir sömnsvårigheter ett problem?

– Det är när det har alltför stor inverkan på livet, när man exempelvis har svårt att klara av skolan eller jobbet på grund av att man får för lite sömn.

Det säger statistiken

2021 hämtade 1 163 patienter i åldersgruppen 10–19 år ut sömnmedel och lugnande medel på recept i Kalmar län. Det är dubbelt så många som 2011.

Även i de yngsta åldersgrupperna, 0–9 år, ökar användandet av sömnmedel och lugnande medel kraftigt jämfört med 2011 – men från lägre nivåer. 2021 hämtade 290 patienter ut sådana mediciner i länet.

Noterbart: Förskrivningen i regionen är dock näst lägst i hela landet, per capita.

Källa: If och Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!