Dubbelbeläggningarna väcker oro: "Våldet mot vårdare har ökat"

Det nya huset på Västerviksanstalten skapar oro bland kriminalvårdare och fackföreningen Seko. Anställda menar att fortsatt dubbelbeläggning kan komma att leda till ökat våld på anstalten, både mot personal och mellan interner.

Daniel Runsten är Sekos ordförande för kriminalvården i Mellansverige och anser att dubbelbeläggningen är negativ för kriminalvården. Bilden är ett exempel på hur dubbelbeläggning kan se ut och är från Arnö, inte Västerviksanstalten.

Daniel Runsten är Sekos ordförande för kriminalvården i Mellansverige och anser att dubbelbeläggningen är negativ för kriminalvården. Bilden är ett exempel på hur dubbelbeläggning kan se ut och är från Arnö, inte Västerviksanstalten.

Foto: Alex Rodriguez/Privat

Västervik2024-06-28 05:00

Den 15 Juni hände precis en sådan händelse man är orolig för, två intagna blev osams och det ledde till att den ene tog stryptag och slog sin rumskamrat. Den andra personen försvarade sig genom att bitas och slåss. Händelsen är polisanmäld.

Samtidigt ska anstalten i Västervik utökar sina vårdplatser, vilket görs möjligt genom dubbelbeläggning i ett hus med 40 rum. 

Det här gör man trots att dubbelbeläggning har visat sig vara negativt för säkerheten på anstalten och kan leda till ökat våld. Det här är något som SVT har rapporterat om. 

undefined
Dubbelbeläggning är inget nytt, majoriteten av alla rum i Västerviks anstalt är redan dubbelbelagda, menar en kriminalvårdare. "Våldet mot vårdare har ökat", säger personen.

Flera kriminalvårdare och fackliga representanter lyfter nu sin oro kring dubbelbeläggningen.

Vi har intervjuat tre kriminalvårdare som har jobbat på olika delar av anstalten. De vill vara anonyma, men berättar att när de intagna tvingas leva tätt ihop så ökar risken att de ryker ihop och skadar varandra. Det leder till att arbetsbördan blir tyngre och att riskerna ökar.

En kriminalvårdare berättar om hur dubbelbeläggning påverkar intagna.

– En anstalt är en tuff plats och de intagna måste hela tiden hävda sig när de är ute på avdelningen. När de kommer tillbaka till sina rum kan de vara sig själva, men det här försvinner när de delar rum med någon annan och därmed inte får den avslappning de behöver. Det ökar risken för bråk mellan rumskamraterna. 

Samma vårdare beskriver även att intagna ofta är rädda för andra intagna – och menar att rädda människor tenderar att begå dumma beslut som kan leda till att någon skadas. 

Fackföreningen Seko är också bekymrade över kriminalvårdens beslut.

Daniel Runsten, Sekos ordförande för kriminalvården i Mellansverige, noterar att dubbelbeläggningen innebär att två personer spenderar minst 12 timmar per dygn tillsammans, och instämmer att det leder till ökat våld.

undefined
Daniel Runsten är Sekos ordförande för kriminalvården i Mellansverige och anser att dubbelbeläggningen är negativ för kriminalvården. Bilden är ett exempel på hur dubbelbeläggning kan se ut och är från Arnö, inte Västerviksanstalten.

En annan kriminalvårdare hävdar att de kan vara alldeles för få i relation till mängden klienter. Kriminalvårdaren uppger att det ibland kan vara endast tre kriminalvårdare på cirka 30 intagna. En tredje instämmer och betonar vikten av slagkraften som kriminalvården måste ha. 

Daniel Runsten vill dock trycka på att Västerviks anstalt är ett föredöme.

– På Västerviksanstalten sitter man inte och trycker inne på sina övervakningsrum, man är istället ute på avdelningen, det här gör massvis för att man ska kunna jobba förebyggande.

undefined
Bara förra veckan rapporterade VT om en misshandel som skedde på Västerviks anstalt.

En kriminalvårdare uttrycker tvivel om huruvida det nya huset kommer ha en positiv effekt för anstalten.

– Förhoppningsvis ser man till att huset är ordentligt skapat för dubbelbeläggning, men även då kommer det bli tungt för kriminalvårdarna om man inte anställer tillräckligt mycket personal, säger hen.

Kriminalvårdschefen Åsa Lindberg uttalade sig tidigare i veckan i en artikel och beskrev hur de planerar att hantera utmaningarna med det nya huset. 

– Det blir mindre syre och det byggs våningssängar. Vi rustar för det med ökad säkerhetsutbildning och att bli personaltätare, berättade hon.

undefined
I ett tidigare reportage av VT svarar Kriminalvårdschef Åsa Lindeberg om dubbelbeläggningens implikationer. "Det blir mindre syre och det byggs våningssängar. Vi rustar för det med ökad säkerhetsutbildning och att bli personaltätare", sa kriminalvårdschefen Åsa Lindberg.

Vi ringer upp kriminalvårdschef Åsa Lindberg för att be henne bemöta kritiken ytterligare.

– Jag förstår vårdarnas oro och statistiken visar att våldet på anstalter har ökat. Vi arbetar med förebyggande insatser, vi har morgonmöte varje morgon med hela ledningen där vi kan diskutera var det behövs extra personal. 

– Vi satsar också på att jobba mer ute på avdelningarna, där vi kan ha bättre uppsikt. Vi satsar på att ha 100 procent närvaro där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!