Du kör saktare än du tror

Om du slaviskt följer hastighetsmätaren för att vara säker på att hålla fartgränserna kan du bara vara säker på en sak. Du kör för sakta.

God marginal. Om du följer hastighetsmätaren är risken ganska liten för att du kör för fort - snarare tvärtom.Foto: Scanpix/Arkiv

God marginal. Om du följer hastighetsmätaren är risken ganska liten för att du kör för fort - snarare tvärtom.Foto: Scanpix/Arkiv

Foto:

Västervik2006-02-07 00:25
Reglerna förbjuder att mätaren visar för låg fart, men tillåter däremot att den visar för hög fart.
Du kör i 90 kilometer i timmen på en 90-väg.
Tror du, ja.
Risken är nämligen väldigt liten för det. Chansen är däremot stor att du kör i 80-85 kilometer i timmen. Ju äldre din bil är, desto större risk att du kör betydligt långsammare än de 90 som hastighetsmätaren visar.

Det internationella regelverk som sätter gränserna för hur mycket fel hastighetsmätaren får visa är nämligen både stenhårda och generösa.
- Mätaren får absolut inte visa för långsam hastighet. Står det 50 på hastighetsmätaren får bilen aldrig gå fortare än så, säger Anders Lie som är fordonssäkerhetsspecialist på Vägverket.
Åt det hållet är reglerna alltså mycket hårda. Men när det gäller hur stort fel mätaren får visa åt andra hållet, alltså för fort, är det mer generöst. Det regelverk som gäller i dag har funnits sedan tidigt 70-tal, då hastighetsmätarna fortfarande var helt mekaniska och inte elektroniska som i dag.

Reglerna tillåter att hastighetsmätaren visar upp till tio procent för hög fart, plus fyra kilometer. Alltså 0,1 gånger hastigheten som visas på mätaren plus fyra km.
Om du kör i 100 kilometer i timmen enligt mätaren får den alltså visa fel på 14 kilometer. I så fall kör du bara i 86 kilometer i timmen, inte 100.
- I praktiken visar inte moderna bilar så mycket fel, flera modeller är väldigt exakta. Men en felvisning på mellan 3 och 5 kilometer får man ofta räkna med, säger Terje Eklund på Motormännen.
På 70-talet fanns det goda grunder för att tillåta höga feltoleranser, men i dag tycker både Motormännen och Vägverket att regelverket borde skärpas.
- Ett instrument är ju till för att mäta något så exakt som möjligt. De enda som förlorar på dagens regler är ju de skötsamma bilisterna, de som kör exakt efter tillåten hastighet. De som vill pressa ut max ur bilen har koll på att de kan köra fortare än mätaren visar, säger Anders Lie.
Terje Eklund håller med.
- Det kan så klart uppstå situationer där man som förare blir irriterad. Man upplever att man kör i 90, men ändå blir man omkörd hela tiden av bilar som man upplever kör för fort. I själva verket är det kanske man själv som kör saktare än man tror, säger han.

För några år sedan föreslog Vägverket en förändring av reglerna. Men FN-organet UNECE, som bestämmer det internationella regelverket för bilar, sade nej.
- Man gjorde det utifrån trafiksäkerhetsaspekter. Man ansåg helt enkelt att det är bra om hastighetsmätarna visar för hög fart eftersom det innebär att alla kör lite långsammare än de annars skulle göra, säger Anders Lie.
Men även om Vägverkets förslag gick ut på att införa hårdare regler kommer biltillverkarna aldrig att kunna garantera exakt hastighet. Hastigheten mäts i antalet varv däcken på bilen snurrar, och antalet varv däcken gör per km beror på däckets dimension, hur slitet det och vilket lufttryck det har.
- Varje bilmodell får sin hastighetsmätare satt efter en viss version av modellen och ett visst däck. Sedan inträffar variationer i mätaren beroende på exakt vilken version av bilen och vilket däck du har, säger Terje Eklund.

Principen här är enkel - med större däck visar hastighetsmätaren lägre fart, med mindre däck högre. Sätter man på ett däck med helt fel dimensioner och som inte är tillåtet enligt instruktionsboken kan man råka ut för mycket kraftiga felvisningar på hastighetsmätaren. Ett alldeles för stort däck kan göra att du åker 10-15 km fortare än hastighetsmätaren visar.
Att mäta exakt hur mycket fel din hastighetsmätare visar är inte särskilt svårt längre. Förr fick man antingen provköra på särskilda, noggrant uppmätta sträckor och klocka tiden för hand. Man kunde också testa sin bil i de ambulerande så kallade rullande landsvägar som Motormännen åkte runt med.
- Men vi har inte kvar några sådana längre. De blev för gamla och vi har inte skaffat några nya. Man kan tyvärr inte göra testet på våra M-center, säger Terje Eklund.
Har man däremot tillgång till en gps som visar avstånd och hastighet så är det bara att ställa in den på just hastighet. Den visar hastigheten mycket exakt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om