Drygt hälften av friårsplatserna är tillsatta

I dagsläget är 31 friårsplatser av 55 tillsatta i Västervik, det vill säga 56,3 procent av de platser som ska vara tillsatta vid slutet av år 2005.
- Jag är skeptisk till att vi klarar att tillsätta alla platser, säger Eva Campe som ansvarar för arbetet med friåret på arbetsförmedlingen i Västervik.

Foto:

Västervik2005-08-03 00:25
I slutet av maj var 237 av 353 tilldelade friårsplatser tillsatta i Kalmar län, det vill säga 67 procent av den volym som ska nås i slutet av år 2005. Det visar Ams återrapportering för perioden januari-maj i år. Statistiken är fördelad länsvis och visar att mängden tillsatta friårsplatser i Kalmar län är något mindre än för hela landet, där 75 procent av platserna är tillsatta.

Kalmar län är, tillsammans med Kronoborgs, Västerbottens och Västernorrlands län, det län där fördelningen av friårsplatser är mest jämn mellan kvinnor och män. I slutet av maj låg kvinnornas andel på drygt 58 procent.
En förklaring till snedfördelningen mellan kvinnor och män är att en tredjedel av alla friårsplatser är beviljade till personer inom service-, omsorgs- och försäljningsarbeten. I denna yrkesgrupp ingår traditionella kvinnoyrken som barnskötare, undersköterskor och och sjukvårdsbiträden.
Den vanligaste yrkeskategorin bland männen är process- och maskinoperatörer samt transportarbetare, där nästan var fjärde friårsledig man hittas.

Drygt hälften av landets friårslediga är över 50 år. De tillsatta vikarierna är yngre. Drygt fyra av tio vikarier är under 35 år. Knappt en av fem vikarier är över 50 år.
Arbetsförmedlingen ska försöka rekrytera vikarier ur prioriteringsgrupperna långtidsinskrivna, arbetshandikappade och utlandsfödda. Man har lyckats med detta i drygt 41 procent av fallen.

I Västervik är i dagsläget 31 friårsplatser av 55 tillsatta, det vill säga 56,3 procent. Av de tillsatta vikarierna är 57 procent rekryterade ur de prioriterade grupperna.
Eva Campe, som ansvarar för arbetet med friåret på arbetsförmedlingen i Västervik, tror att det blir svårt att uppfylla målet på 55 friårsplatser år 2005.
- Vi har inte så många ansökningar kvar att arbeta med som gäller för 2005, så jag är skeptisk att vi klarar det. Såvida inte nya ansökningar inkommer bland annat
från personer som tidigare fått avslag på grund av LAS och som söker igen, säger hon.
FriårFriåret infördes i januari och innebär att en anställd kan var ledig från arbetet mellan tre och tolv månader och ändå få ersättning. I stället anställs en arbetslös person som vikarie och kan på så sätt få in foten på arbetsmarknaden. Både privata och offentligt anställda ska kunna söka friår men intresset är störst i den senare gruppen. Arbetsförmedlingen ska i största möjliga mån rekrytera vikarier ur prioriteringsgrupperna långtidsinskrivna, arbetshandikappade och utlandsfödda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om