Drar sig tillbaka efter 28 års ideellt engagemang

I 28 år har Ingemar Andersson varit medlem i Västerviks lokalförening av Hörselskadades riksförbund, HRF. Hela tiden har han varit aktiv och haft flera olika styrelseuppdrag. Nu slutar han.

Tackar för sig. Ingemar Andersson avgår som kassör i Hörselskadades förening i Västervik efter sammanlagt 28 års ideellt engagemang. Fast medlem ska han fortsätta att vara.Foto: Anders Liljegren

Tackar för sig. Ingemar Andersson avgår som kassör i Hörselskadades förening i Västervik efter sammanlagt 28 års ideellt engagemang. Fast medlem ska han fortsätta att vara.Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2006-02-20 00:25
Märkbart rörd tackar han för den uppvaktning och de gåvor han får: vackra ord, blommor, exklusiva pennor och en middag tillsammans med styrelsen.
- Jag vill tacka för all den uppskattning jag fått. Och jag tackar min kära hustru som har ställt upp för mig i alla år. Hon har alltid funnits i bakgrunden och packat min resväska. Det är alltid hon som har sett till att jag kommit iväg med livet i behåll och också kommit hem med livet i behåll. Här, du får mina blommor.
Vid smörgåstårtan som serveras efter mötet säger han:
- Jag blev lite rörd, det trodde jag inte för det brukar jag inte bli.
Ingemar Andersson blev medlem Hörselskadades förening den 21 maj 1978. Det var faktiskt samma dag som han var i Västervik för att bilda Hörselfrämjandets föräldraförening norra Kalmar län där han blev ordförande. För Västerviksföreningens räkning har han varit ombud vid kongressen i Sundsvall 1983. Tre år senare valdes han in i föreningens styrelse, blev ordförande 1989, men tog sig ett friår 1991 eftersom hans uppdrag på riksnivå tog allt för mycket tid för att han skulle hinna med allt.
Men han kunde inte hålla sig ifrån engagemanget i Västervik och fick uppdraget som kassör 1992. Det har han varit ända fram till årsmötet 2006 som hölls i fredags och där han avtackades så storstilat.
På riksnivå har Ingemar Andersson också haft flera uppdrag som till exempel förbundsstyrelseledamot, vice förbundsordförande och ordförande i föräldrarådet. Dessutom har han varit ledamot i Socialstyrelsens handikappnämnd och i Televerkets arbetsgrupp för hjälpmedel inom hörselområdet. Dessutom har han suttit i styrelsen för Handikappförbundens samarbetsorganisation på riksnivå.
Också i distriktet har han haft flera uppdrag och varit med och startat fem olika HRF-föreningar i Kalmar län.

Det är en diger gärning han har bakom sig, men ingen ska tro att han nu blir sysslolös.
- Jag är kvar som kassör och sekreterare i Handikappcenter - det är synd att sluta helt tvärt. Och det är bra att ha något att pyssla med.
Anledningen till att han ny lämnar sitt uppdrag i Hörselskadades förening är att hans syn är så dålig, men medlem är han också i fortsättningen. Och han är fortfarande HRF-ombud i Handikappcenter. Det arbete som han utfört under sina 28 engagerade år har varit givande.
- Det har varit stimulerande och utvecklingsbart, men det verkar svårt att göra förändringar inom samhället, säger han.

Åtminstone när det krävs pengar - och det brukar det ju göra. Men ett glädjande besked har han.
- Jag lämnade in ett medborgarförslag till kommunen och i går fick jag ett brev om att kultur- och fritid beviljat att de ska köpa in en transportabel hörselslinga.
De 15 000 kronor som slingan kostar kommer att tas ur potten för "oförutsedda utgifter" och slingan kommer att köpas in i ett samarbete mellan kommunen, Hörselskadades förening och Handikappinstitutet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om