Dramatisk vecka för regionala eljätten

Det har varit en turbulent vecka för regionala energibolaget Bixia. I början av veckan avgick vd:n efter en omdebatterade transaktion. I slutet av veckan lämnade styrelseordförande.

23 januari 2024. Klas Gustafsson, styrelseordförande i Bixa, väntar i foajén i Linköpings stadshus för att få svara på politikernas frågor.

23 januari 2024. Klas Gustafsson, styrelseordförande i Bixa, väntar i foajén i Linköpings stadshus för att få svara på politikernas frågor.

Foto: Tina Enström

Västervik2024-02-04 18:00

Det var efter en granskning gjord av Östgöta Correspondenten som det började blåsa.

Enligt granskningen hade Bixia plockat ut 10 miljoner kronor ur en så kallad elpool genom att höja priserna för elpoolens kunder. I en elpool samlas flera mindre företags gemensamma elförbrukning för att få ett förmånligt elpris på marknaden.

Enligt Correns källor väckte transaktionen upprörda känslor internt i Bixia, och andra elhandelsbolag och jurister ifrågasatte det som gjorts. Även en oberoende granskning gjord av en advokat och en revisor ifrågasatte agerandet.

I måndags meddelade bolagets vd Pär Kaller att han avgick med omedelbar verkan. Han "upplever att det inte finns ett hundraprocentigt förtroende för företagsledningen i samtliga delar av Bixia", skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Därmed var det inte slut på turbulensen. I onsdags skrev Corren att vd:n får ett avgångsvederlag på 840 000 kronor trots att han sagt upp sig på egen begäran. Vd och styrelseordföranden Klas Gustafsson hade träffat en överenskommelse om sex månadslöner i avgångsvederlag.

På fredagen meddelade även Klas Gustafsson att han avgår.

– Han är redo för nästa steg, vilket han aviserat långt i förväg, sade Maria Almesåker, styrelseordförande i Bixias ägare Tekniska verken.

Bixia och Tekniska verken är kommunägda bolag. 2001 sålde Västerviks kommun sitt dåvarande elhandelsbolag Västervik Kraft Elförsäljning till dåvarande Östkraft, som senare blev Bixia. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!