Ett plötsligt avhopp
”Slottsholmen har blivit långt mer utdraget än jag någonsin kunde ha föreställt mig. Jag var en lite blåögd 65-åring när det hela startade, och nu är jag en luttrad 71-åring, som börjar känna att det tär på krafterna och att energin håller på att sina.”
Så skrev Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande den 13 maj 2015. Kort därefter berättar Alm Equity att det finns inslag i exploateringsavtalet som sätter hinder i vägen. Avtalet reglerar vad byggföretaget ska göra, och vilka som är kommunens åtaganden.
En febril aktivitet bryter ut. Ulvaeus avhopp ses som en prestigeförlust. Hans medverkan har bidragit till att projektet fått uppmärksamhet i rikspress.
Under dagarna som följer ges några ledtrådar till vad som är problemen.
Ulvaeus ska bland annat blivit besviken på ett svagt gensvar vid ett möte där planer för reguljär flygtrafik mellan Västervik och Stockholm presenterats. I en debattartikel i Västerviks-Tidningen från några lokala företagare läggs ett tungt ansvar på kommunen för att mötet inte marknadsförts mer.
Kommunen får också kritik för att ha låtit en fråga om vattenområden gå i långbänk. Oklarheterna kring vattenområdena gör att Alm Equity säger att framtiden är osäker för de två huskroppar som skulle gå ut över vattnet.
I en mejlintervju med VT svarar Alm Equitys vice vd Louise Eklund att man kommer att komprimera projektet ”till det som är viktigast”. Det ska bli bostäder och en offentlig del.
– Slottsholmen ska bli en mötesplats för Västerviksborna, lovar hon.
Ett Facebookupprop startar till stöd för Björn Ulvaeus. I insändare och debattartiklar kritiseras kommunen för att inte kunna hantera stora projekt.
LÄS OCKSÅ: Nöjespalatset som förföll
Bruno Nilsson, chef för samhällsbyggnadsenheten, slår i från sig. Han har inte uppfattat att vattenområdena varit något problem.
– Där pågår förhandlingar, och de är i slutfasen. Vår uppfattning är att vi hittills levt upp till åtagandena i exploateringsavtalet, sade han i Västerviks-Tidningen den 19 maj.
Den part som man måste komma överens med, Promarina, säger också att man är nära en lösning. Bolaget lägger också till att det har ett intresse av att planerna vid Slottsholmen blir verklighet.
Kommunalrådet Tomas Kronståhl säger i efterhand att läget var pressat.
– Kritiken var hård. Inte minst från det lokala näringslivet. Det framstod som att det var kommunens, och mitt fel att Björn Ulvaeus hoppat av. Det var en ganska fruktansvärd känsla.
Han berättar att han ägnade en vecka åt att gå igenom hur kommunen hanterat de olika delarna i exploateringsavtalet.
– Det fanns kanske några saker som vi låg lite efter med, men jag tror inte att det handlade om kommunen ensam, utan om hela tidsdfördröjningen med länsstyrelsens nej och överklagandena.
I början av juni presenteras ett avtal mellan Västerviks kommun och Promarina. Marinans arrendeområde minskas med 13 000 kvadratmeter. Arrendet sänks. Samtidigt lovar kommunen att göra satsningar i vattenområdet. En vågbrytare ska bytas ut, en ny brygga byggas och delar av en stenpir ska rivas och byggas upp. Kommunens budget för arbeten som rör exploateringsavtalet höjs från 2,8 miljoner kronor till 5,8 miljoner kronor.
När vi i december 2017 pratar med Björn Ulvaeus ger han sin bild av avhoppet.
– Allt drog ut på tiden, och jag hade andra grejer som jag arbetade med. Jag tyckte att det var för stort.
Han beskriver det som att projektet togs ner till mer hanterlig storlek. Trots kommunens avtal med Promarina nöjer sig Alm Equity med att bara börja bygga den största huskroppen. De två som skulle gå ut över vattnet skjuts på framtiden.
Våren 2016 startar bygget.
December 2017
Nu närmar sig huset färdigställande. En bostadsrättsförening har bildats och införsäljning av lägenheter pågår. Elva av lägenheterna i huset är dock vikta för ett botiquehotell. Hotellet och restaurangen på bottenplan ska drivas av stadshotellet.
Björn Ulvaeus är tillbaka i projektet och han är nöjd med slutresultatet:
– Det har blivit fint. För min del kunde huset ha fått bli någon våning högre.
Han är förtjust i teglet som fasadmaterial, och drar paralleller både till ruinen och Almviks tegelbruk.
Men än har det kanske inte blåst kring Slottsholmen för sista gången.
Kommunen har varit djupt involverad i projektet, och genom åren lagt mycket pengar på projekt med koppling till Slottsholmen. Kommunens samhällsbyggnadsenhet ger uppfiten att man hittills lagt 3,8 miljoner kronor på arbeten knutna till exploateringsavtalet för Slottsholmen. Fortfarande återstår bland annat en gångväg som ska byggas. Återstående arbeten beräknas till 3,25 miljoner kronor.
SVT:s Uppdrag Granskning har börjat gå igenom turerna kring projektet.
För närvarande är beskedet att ett inslag kommer att sändas någon gång i början av 2018. Innehållet i granskningen är okänt. Däremot har kommunledningen tagit beslutet att tillsätta en extern granskare för att gå igenom omständigheter som framkommit under UG:s arbete.
Finns det anledning för kommunen att vara självkritisk?– Det här projektet har tagit väldigt lång tid. Det är lätt att glömma hur platsen såg ut för tio år sedan. Då var det en förfallen byggnad som många besökare upplevde som en skamfläck, säger Harald Hjalmarsson, ett av två kommunalråd som varit involverad under den tiden.
Han säger att det fanns två möjligheter för kommunen: Antingen att själv köpa marken, eller att locka en privat investerare.
– Hade kommunen köpt marken tror jag att det hade blivit en rivning av huset, och i dag så hade platsen varit en grönyta.
När han får frågan om kommunen kan ha gått för långt i viljan att vara en investerare till lags så säger han att han inte vill svara ja eller nej:
– Vi får låta den granskning som är beställd verka. Det är bra att den görs. Med Västerviksmått mätt har det här varit ett väldigt stort projekt. Det är bra om man går in och ser om vi kunde ha gjort det på ett annat sätt.
LÄS OCKSÅ: Förslaget som delade Västervik
En läsare har dragit jämfört med Riksbyggens byggnationer vid Skeppsbrokajen i Västervik. Där har kommunen inte varit lika involverad. Tomas Kronståhl (S) tycker att den jämförelsen inte håller.
– Våra insatser på Slottsholmen bygger på att det ska bli en offentlig plats med hotell. Mycket av våra insatser handlar om att öppna upp Slottsholmen och ruinen för västervikarna.
Han lägger till att området vid Riksbyggens hus också kommer att bli attraktivare. När Aquavilla sätter igång och bygga de sjöbaserade villorna ska kommunen göra ett attraktivt stråk i Västervik där också.
Hur ser du på det som blivit på Slottsholmen? Har det blivit bra, eller saknar du de övriga delarna?– Vi kommer att hålla fast vid att det ska bli hotell. Priset för tomten byggde på att det skulle bli hotell, säger han.
Till sist vill vi få en sak klarlagd: Var det verkligen Slottsholmen som fick länsarkitekten i Kalmar att säga upp sig 2013?
När vi ringer upp henne och förklarar vårt ärende möts vi av ett skratt.
– Spekulationer är spekulationer. Det fanns många orsaker till att jag flyttade från Kalmar län, svarar Kerstin som numera har efternamnet Allerbring.
Däremot minns hon ärendet väl. Hon berättar hur en gång gick runt i resterna av Gösta Åberghs 50-talsbyggnad för att få en uppfattning av platsen.
– Det var en fin byggnad, som tyvärr hade chanserat.
Hon blir intresserad när hon får höra att det nya huset närmar sig färdigställande.
– Nu blir jag nyfiken. Nästa gång jag kommer till Västervik får jag ta vägarna förbi. Jag hoppas verkligen att byggnaden tillför platsen något. Västervik är en vacker stad, och Slottsholmen är en fantastisk plats.