Dovhjortar i mängd på Rumma gård

Den stora populationen av dovhjort finns i Norra Kalmar län. På Rumma gård har en flock med hjortar haft sina betesmarker sedan 1960-talet. Antalet är cirka 50 djur och Sten Karlsson har också belönats med pris för sin insats för viltvården.

Historisk gård. Det har blivit generationsbyte på gården Rumma som på 1800 talet var en utgård till Ankarsrums Bruk med släkten de Maré som ägare. Den andra generationen Daisy och Sten Karlsson har nu lämnat över gården åt sonen Tomas. Foto: MARGARETA LJUNGBLAD

Historisk gård. Det har blivit generationsbyte på gården Rumma som på 1800 talet var en utgård till Ankarsrums Bruk med släkten de Maré som ägare. Den andra generationen Daisy och Sten Karlsson har nu lämnat över gården åt sonen Tomas. Foto: MARGARETA LJUNGBLAD

Foto:

Västervik2007-04-12 00:25
Dovhjortsflocken står i det svaga solljuset på gärdet intill skogsbrynet på vägen mellan Ankarsrum och Hummelstad.
- De är skygga djur som inte är så lätta att komma nära för fotografering, upplyser Sten Karlsson på Rumma gård när han guidar vt runt på ägorna.

Cirka femton kronhjortar tittar upp när avståndet till dem är cirka 100 meter och på ett kick ger de sig iväg in i skogen.
- Det hade kanske gått bättre om jag hade kommit med mat, då känner de igen bilen och springer inte sin kos. Det är på vinterhalvåret som jag ger dem mat, nu finns det fullt med grödor åt dem i vallen.Tyvärr så bryr sig inte bilisterna sig om att hjortarna oftast tar sig ut på vägen och då händer också olyckor. Minst två till tre hjortar blir påkörda varje vinter och det är bilisters vårdslöshet som orsakar det, säger Sten Karlsson.

Det finns historia kring dovhjortarna på Rumma gård. När Ankarsrums Bruk firade 300-års jubileum 1953 så föreslog brukspatron Jonas Spånberg brukets jägarmästare Hans Landers att utplantera hjort i hägn. Familjen Spånberg fick sitt vilthägn vid hemmet på Säteriet utanför Ankarsrum. Med kronhjorten lyckades det inte så väl men däremot dovhjorten som visade sig snabbt föröka sig. Till slut var de så många dovhjortar såväl innanför hägnet som utanför så vilthänget togs bort på 1960-talet.
- Då spred de sig norrut och i södra delen i Västerviks kommun finns det mycket gott om dovdjur. Det är en glädje att Sten Karlsson med sina personliga och positiva insatser gör att stammen har kunnat öka. Som den jägare han är så skulle han kunna skjuta av sin flock. Dovhjortarna som förflyttade sig norrut för snart 50 år sedan har kommit tillbaka och mött upp dovhjortarna som stannade kvar här i södra kommunen. Det sker med snigelfart, kan man nog säga om tio mil på ett halvt sekel för dovhjortarna, berättar jaktvårdskonsulent Bengt Andersson på Jägarförbundet i Kalmar län.

Dovhjorten är ett flockdjur som trivs när de är samlade i stor grupp. Trivseln visar sig senare när hjortarna visar upp nya kullar.
- Det är härliga ögonblick när de kommer ut från skogsbrynet med sina ungar. Betet som hjortarna äter på markerna får de så gärna hålla till godo med. Jag värnar om mina djur och vill gärna få säga ett varningens ord till bilisterna på våra vägar att tänka på viltet som rör sig i skogsbrynen utmed vägen och oftast tar en avstickare över till andra sidan, säger Sten Karlsson.

Sten Karlsson och hans hustru Daisy har nu överlåtit gården åt sonen Tomas. Gården Rumma var en av många utgårdar till Ankarsrums Bruk som släkten de Maré ägde på 1800-talet. Gården såldes då bruket var i kris och Sven Spånberg var brukspatron i början på 1900-talet. Efter ytterligare ett par ägare till gården köpte Oskar Andersson Rumma gård. Därefter tog dottern Daisy med make Sten över gården och nu är det Tomas i tredje generationen på den gamla gården.
- Mor och far är ett gott stöd i mitt arbete, men när det gäller dovhjortarna så är det fars intresse, säger Tomas.
Tiden 1 oktober till den 28 februari är dovhjortarna lovliga och då händer det att jägaren Sten passar på att fylla frysen med kött.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om