Dörren står nu öppen till visskatterna
Visbibliotek och visarkiv i Blickpunkten invigdes.
I lördags invigdes visbiblioteket och visarkivet, som är en del av ett nationellt kunskapscentrum kring den svenska visan.
- Den vackraste dikt jag vet är skriven av Göran Thunström. Han skrev "Min älskade är som ett bibliotek", och precis så är det också med ett visbibliotek, där tankar och känslor finns samlade på ett ställe, sade trubaduren Finn Zetterholm som invigningstalade inför ett fullsatt Blickpunkten.
Över utlåningsdisken hänger fotografen Johnny Franzéns porträtt av en leende Visfestivalsarrangör Hansi Schwarz. Det råder ingen tvekan om att det är Visfestivalen som är motorn i bibliotekssatsningen.
- Jag är inte helt säker på att alla här i Västervik förstår hur enormt mycket Visfestivalen betyder, men enkäter visar att begreppet är otroligt känt i hela landet, sade kommunalråd Harald Hjalmarsson.
- När vi nu har visbiblioteket och visarkivet ska vi jobba hårt för att om några år även ha ett Visans Hus i Västervik, fortsatte han.
Visbiblioteket är ett nationellt referens- och servicebibliotek. Här ska både visintresserad allmänhet och yrkesverksamma musiker kunna låna noter, böcker, cd-skivor och lyssna till musiksamlingar.
I arkivet kommer tyngdpunkten att ligga på traditionella trubadurvisor från Bellmans tid fram till moderna låtskrivare.
Visarkivarie Marcus Brännström blickar stolt ut över hyllor med gulnade notpapper och böcker om koralsång, medeltida ballader och moderna trubadurer. Arkivet kommer att ta flera år att fylla och Marcus Brännström efterlyser material från allmänheten.
- Bellman, Taube och Cornelis kommer alltid att klara sig, men vi månar väldigt mycket om de lokala materialet som vi nu har möjlighet att bevara. Det kan vara allt från skillingtryck till schlagertexter.
En av många som besökte biblioteket under invigningsdagen var Clary Looström, som inte har missat en enda Visfestival på snart 40 år. Hon var snabbt framme och ryckte lätt i den nye arkivariens kavajärm. Skulle han möjligen vara intresserad av en bok om snapsvisor? Eller en sångbok från tiden hon gick i flickskola på 1940-talet, eller några fiollåtar som hennes morbror som var spelman har skrivit?
- Allt är välkommet, intygar Marcus Brännström.
Att det nu har startat ett nytt nationellt arkiv för den svenska visan välkomnas av Märta Ramsten, tidigare chef för Svenskt visarkiv i Stockholm. Hon hoppas på ett bra samarbete mellan arkiven.
- Jag hoppas och tror att arkivet i Västervik inte kommer att innebära konkurrens. Jag tror i stället att det blir ett bra komplement till vårt arkiv. Vi bedriver forskning runt visor och folkmusik, men har inte haft resurser att forska kring de nya trubadurerna och visor som sjungs i dag, säger Märta Ramsten.
Hon hoppas även att Visfestivalens samlade material så småningom ska finnas på visarkivet i Västervik.
- Om det materialet kan komma hit så vore det ovärderligt. Det borde det göra eftersom det är grunden för allt det här.
Även Visskolans elever, som underhöll under invigningsdagen, ser fram emot att kunna använda biblioteket och arkivet i undervisningen.
- Ja, det är väldigt bra att nu bara gå över torget för att hitta material som texter, ackord och noter, säger eleven Johnny Gladh innan han dyker ner i boken Resa med Evert Taube.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!