Dörrar från Gamleby till nytt hus i USA

Över 300 måttbeställda dörrar har sålts till Stockholm.

Foto:HANS BRANDIN Leif Johansson och Örjan Mellblom, Mellbloms snickeri i Gamleby visar dubbeldörren som ska sitta på ett hus med typiskt Dalarna-stuk som snart ska byggas upp på Long Island utanför New York i USA.

Foto:HANS BRANDIN Leif Johansson och Örjan Mellblom, Mellbloms snickeri i Gamleby visar dubbeldörren som ska sitta på ett hus med typiskt Dalarna-stuk som snart ska byggas upp på Long Island utanför New York i USA.

Foto:

Västervik2005-03-01 08:38
Måttbeställda dörrar och fönster är stommen i tillverkningen på Mellbloms snickeri i Gamleby. En stor del av dörrarna säljs till Stockholm där de monteras i paradvåningar i innerstaden. Men ibland dyker det upp udda beställningar.
- En kvinna från Dalarna som flyttat till USA hittade vår hemsida på nätet, säger Örjan Mellblom som driver snickeriet sedan 1997. Hon ska bygga sig ett hus typiskt för Dalarna på Long Island utanför New York. Hon ville ha en dubbeldörr och skickade ett fotografi på hur dörren skulle se ut och så måtten förstås.

Nu är dörren klar för leverans. Den går via Kopparberg där den packas i en container för seglats till USA.
- Hoppas vi får se hur det blev, säger Örjan Mellblom. Hon har lovat att skicka en bild på det färdiga huset.
Normalt är det Stockholm som sväljer dörrarna från Gamleby. Genom en annons i en branschtidning fick Mellbloms kontakt med ett företag, i Stockholm, som monterar balkonger.
- Vi har samarbetat i flera år och kemin stämmer precis mellan oss, säger Örjan Mellblom. Över åren har vi säkert gjort fler än 300 dörrar. Ofta är det fråga om dubbeldörrar och nästan samtliga är unika, bara i undantagsfall kan vi lägga upp en mindre serie.
- Det är glasade dörrar till paradvåningar i innerstaden för det mesta. Dörrar som ibland är otroligt höga, upp till 2,90 har vi gjort. De tillverkas helt och håller här i snickeriet där de också glasas och färdigmålas.
Dörrarna levereras på plats i Stockholm med karm och infattningar så att de bara kan skruvas fast i hålet.
Mellbloms har fem heltidsanställda i snickeriet och butiken för byggmaterial plus en halvtid på kontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om