"Don´t Drink & Drive"

Kraftsamling mot rattfylleriet bland unga människor.

Västervik2004-05-26 01:00
Under tre veckor framöver, med start imåndags, genomförs en riksomfattande kampanj mot ungdomsrattfylleri.
Satsningen är tänkt att bli en årlig manifestation inför skolavslutningarna.
Bakom satsningen står Rikspolisstyrelsen, Vägverket, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF), Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF), Alkoholkommittén samt den nya organisationen för drabbade av rattfylleriets konsekvenser     MADD i Sverige (Mothers Against Drunk Driving).
De tre veckorna utgör en del av en större kampanj mot rattfylleriet     Don´t Drink and Drive     som vägverket tillsammans med flera andra organisationer och myndigheter bedriver mellan 2003 och 2007 för att minska antalet alkohol- och drogrelaterade olyckor bland ungdomar mellan 15 och 24 år.
Målet med kampanjen är att påverka ungdomar att absolut aldrig köra när de har druckit.
Lika viktigt är det att inte åka med en påverkad förare, samt att ungdomar ska ha modet och argumenten att stoppa kamrater från att köra alkoholpåverkade.
- Polisen kommer under årets skolavslutningsveckor att vara ute vid avslutningsfester och andra evenemang som samlar många unga.
- Där kommer alkotester och kontroller om påverkan av andra droger att ha högsta prioritet, säger Lars-Erik Andersson som är trafik- och gränspolischef i Kalmar län.
Samtidigt hålls lokala informationsaktiviteter, till exempel på skolor, för att påverka de ungas inställning till rattfylleri.
- Det handlar om att stoppa ett mycket farligt och respektlöst beteende, att rädda liv samt att förhindra livslånga skador i onödiga olyckor.
- Ett av de effektivaste greppen är att få varje årskull ungdomar att inse vilka fruktansvärda och livslånga konsekvenser det kan bli om någon kör onykter.
- Både för föraren själv och för alla andra som drabbas av körningen, säger Andreas Åkerblad på Vägverket i Jönköping.
I Kalmar län är det inte bara bilkörning det handlar om.
- Vi kollar nykterheten även hos de som kör mopeder, säger Lars-Erik Andersson.
Alkohol- och droganvändningen har de senaste åren ökat kraftigt bland unga i Sverige.
- Förra året tog man 395 rattfyllerister i Kalmar län, mot 360 året innan.
- Kalmar kommun stod för nästan hela den ökningen, 29 av de 35. Av dessa 29 var 23 ungdomar mellan 18 och 24 år, säger Lars-Erik Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om