Domstolen: Kommunen har inte gjort fel

Tekniken som används i vattenledningarna på Hornslandet är inte ändamålsenlig. Det hävdade en boende i området. Mark- och miljödomstolen anser däremot inte att Västervik Miljö och Energi gjort något fel.

Utbyggnad. Under några år har de 450 hushållen på Hornslandet fått kommunalt vatten och avlopp. En boende i området ifrågasätter den teknik som kommunen valt i projektet.

Utbyggnad. Under några år har de 450 hushållen på Hornslandet fått kommunalt vatten och avlopp. En boende i området ifrågasätter den teknik som kommunen valt i projektet.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-02-08 15:00

Den boende, som själv är ingenjör, har under flera år varit kritisk mot att man använder lågtrycksteknik i VA-nätet på Hornslandet. I olika inlagor till kommunen har han framfört kritik mot de tekniska lösningar som Västervik Miljö och Energi använt när man byggde ut vatten och avlopp i området.

Han hävdar bland annat att tekniken inte är ändamålsenlig med tanke på att en stor del av hushållen är fritidshus. Under stora delar av året är vattenomsättningen i rören låg. Det bäddar för hygieniska problem. Han ifrågasätter också de rutiner för spolning av ledningarna, som konsultföretaget WSP tagit fram åt kommunen.

Västervik Miljö och Energi å sin sida försvarar teknikvalet. Till domstolen skrev man att lågtrycksanläggningar är en beprövad teknik som använts sedan 70-talet. Man har också upplyst boende på Hornslandet att om man inte varit i huset på ett tag så bör man skölja ur den pumpstation som finns på tomten, och se till att det fylls på med färskt vatten.

Västervik Miljö och Energi svarade också till rätten att man har resurser, med spolbilar och jourbemanning, att hantera om det skulle uppstå oförutsedda problem. Till exempel med att det bildas svavelväte i systemet.

Mark- och miljödomstolen avslår privatpersonens överklagande. Rätten tycker att Västervik Miljö och Energi har iakttagit tillräcklig försiktighet när man byggt ut VA-nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!