Hela historien börjar våren 2019. Då skickas en bygglovsansökan in till Västerviks kommun. Ägarna till huset som ligger i ett villaområde vill sätta igen en garageport, måla om en tegelfasad och byta takmaterial.
Innan kommunen kan fatta beslut ber man om kompletteringar av ansökan – men några kompletteringar kommer aldrig in och något beslut om bygglov fattas aldrig.
2022 gör kommunen en kontroll på plats. Då visar det sig att husägarna genomfört åtgärderna utan bygglov.
Några av sakerna som gjorts kan kommunen acceptera, och ge bygglov för i efterhand. Det gäller dock inte husets nya färg. Det gula teglet har målats grått.
Det blir starten på en tvist som vandrat vidare till länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen och nu högsta instans mark- och miljööverdomstolen.
Husägarna anför att fasaden var i mycket dåligt skick. Ett hundratal tegelstenar var skadade. Att hitta rätt tidstypiska tegelstenar och en hantverkare som kunde byta ut dem skulle bli både svårt och dyrt. Den rimligaste lösningen var att putslaga fasaden och sedan måla om den, menar paret i sin överklagan.
De pekar på kommunens bestämmelser som säger att det är tillåtet att färga om ett hus utan bygglov, under förutsättning att det inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär.
Husägarna anför att husen i området inte har någon enhetlig utformning, och området var inte utpekat som kulturhistoriskt värdefullt. Därför tyckte de att de kunde byta färg utan bygglov.
Kommunen å sin sida tyckte att omfärgningen var en stor förändring. Många hus i området har tidstypiska fasader med gult eller rött tegel. Att måla teglet på ett hus grått passade inte.
Mark- och miljööverdomstolen avslår överklagandet. Men på en punkt får husägarna rätt: Domstolen har varit på plats och tycker att husen i grannskapet inte ser särskilt enhetliga ut. Den grå färgen betyder inte att huset påtagligt avviker från de andra.
Däremot tycker inte att domstolen att paret levde upp till varsamhetskravet när man renoverade huset. När man ändrar en byggnad ska man enligt lag vara varsam och ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag.
Parets överklaganden avslås. Den grå färgen får inte bygglov i efterhand. Det blir upp till miljö- och byggnadsnämnden i Västervik att avgöra hur rättelsen ska göras.
En sak har paret ändå vunnit genom att överklaga besluten om nekat bygglov och byggsanktionsavgift. Avgiften har i de tidigare instanserna satts ner från 109 694 kronor till knappt 60 000. Det står fast.