För några år sedan var restaurangen ute till försäljning. Nu är inte det aktuellt längre.
– Ingen ville köpa vid pandemin. Nu är det kul och vi kör på några år till, säger Stefan Andersson när han torkat av uteplatserna efter regnskuren.
Han och två jobbarkompisar från Stadshotellet köpte krogen 1995. Nu har Stefan, Henrik Essenholm och Johan Karlsson ägt och drivit stället i 27 år.
Smugglaren blev vad de tänkte sig, en åretrunt-öppen restaurang med enbart kvällsöppet som serverar mat på bra råvaror med stor variation.
– Vi byter matsedel fem gånger om året. Bort med det gamla, in med det nya. Vi vill erbjuda en upplevelse med mat och vin. Det har varit vår grej från början, säger Stefan Andersson.
Konkurrensen är hård i restaurangtäta Västerviks centrum.
– Västervik har ett bra utbud och vi måste leverera. Gästernas omdömen är färskvara och det är inga konstigheter med det.
Inne i det faluröda båthuset från 1800-talet finns inga räta vinklar. Husets form följer den spetsiga tomten.
Den stenbelagda uteserveringen har nyligen fått nya trädäck och inomhus har baren tagits bort. Totalt finns 44 platser vid nya bord inne plus de 48 ute (vid fint väder).
Det uppstoppade älghuvudet har funnits med från början tillsammans med segelbåtarna i fönstren. Med åren har det blivit allt fler djur. På ena väggen finns orre, tjäder och fasan. De sällskapar med hjort, räv, mård, ekorre, kattuggla, fiskljuse med flera, som ger lokalen en viltatmosfär.
Och minken som blev stulen, men återlämnad dagen efter iklädd kräfthatt!
– Vi jagar själva och vill ge känslan av den småländska faunan, berättar Stefan.
Under sommaren finns nio anställda, varav tre kockar. De skapar de nya rätterna, försöker hänga med i trender och möta alltmer medvetna och krävande gästers förväntningar.
– En idé jag kom på under natten var att göra kalvfilé arancini, alltså med en saffransrisotto. Jag läser och kollar mycket efter nytt, säger kocken Ronnie Johansson om delaktigheten i skapandet av nya smakkombinationer.
Vid sidan av a la carte-alternativen har avsmakningsmenyn med sex olika rätter blivit populärast och står nu för över 60 procent av försäljningen.
Vinerna får stor plats och på menyn finns också "Smugglargroggen".
Som smakar?
– Gott. Receptet är hemligt, svarar Stefan och skrattar.