Doft och smak testades av lyriskt sällskap

I Totebo bjöds det på vinprovning, läcker måltid, musik och kaffe.

Trevlig stämning på vinprovning i Totebo. 26 personer kom på fredagsaftonen till idrottsföreningens klubblokal.

Trevlig stämning på vinprovning i Totebo. 26 personer kom på fredagsaftonen till idrottsföreningens klubblokal.

Foto:

Västervik2005-02-07 00:25
Lugn, avslappnande musik ljuder ur högtalarna och allteftersom besökarna strömmar till stiger förväntan i lokalen. Fredagsaftonens högtidsstund för sällskapet som Totebobon Rolf Lektell är värd för.
? Det här satte jag i gång för fyra år sedan då vi flyttade till bygden och jag fick väldigt gensvar redan i starten, säger Rolf Lektell som går runt och häller vin i de fyra vinprovarglasen som finns framdukade.
Innan de tjugosex besökarna välkomnas av värden så minglas det. En trevlig stämning av gemenskap sprider sig i idrottsföreningens klubblokal inne på fabriksområdet.

Värden bjuder till bords och till vinprovningen. En tävling som sällskapet går in för med liv och lust. Deltagarna får lite ledtrådar av Rolf samt en beskrivning över vinerna. Till hjälp av sina sinnen med färg, doft och smak har deltagarna drygt en timme på sig att pricka in rätt vinsort för de numrerade glasen.
? Den här smakar rökig det är jag bomb på men hur i hela friden smakar ungdomligt vin? undrar en av deltagarna.
Någon hjälp får hon inte av bordsgrannen, det är inte bara en njutning det är tävling också.
Testerna görs på rödviner och däribland Ramos Portugal som utnämnts till ?Årets mest prisvärda vin?. Med känsla och finess kopplas alla sinnen på som i slutklämmen visar att det är endast fyra som har lyckats att få alla rätt.
? Priset är alltid äran och det är väl ett gott betyg det, säger Lektell.

Kvällens meny som värdinnorna Elisabeth Storck och Wibeke Fransson tillagat är en festmåltid med lammstek, kokt potatis, kall kryddig sås och grönsallad. Till maten serverar Lektell det kraftfulla rödvinet Falernia Carmenere. Kvällen avrundas med kaffe och hembakad semla.
Nästa träff blir den 1 april och då är det provning av vita viner. Eftersom det serveras mat på vinträffarna så är antalet begränsat för deltagande.
? Det gäller att vara ute i god tid och teckna sig. Som mest har vi varit 37 och för de som lagar maten är det tillräckligt. Vi bestämmer oss varje gång när vi tycker det är läge för nästa träff oftast blir det drygt en gång i månaden. Det skapar stämning och fin sammanhållning för en levande bygd, säger Rolf Lektell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om