Djurdöd skrämmer forskare

Djurdöden bland fågel, fisk och älg i Blekinge skrämmer forskare och viltvårdare.¬ – Det finns inget som säger att kustlänen norrut skulle förskonas.

Antalet vitfåglar i kustbandet  har minskat rejält de senaste åren.

Antalet vitfåglar i kustbandet har minskat rejält de senaste åren.

Foto: Andåker Ulrika

Västervik2013-05-24 16:02

Det säger Lennart Balk, docent vid institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet. Hans forskargrupp har studerat överdödligheten bland fiskar och fåglar i Blekinge och Södermanland. Massdöden har nu börjat sprida sig till vilda däggdjur i området. Bara i Blekinge län påträffades 80 döda älgar förra året. Normalt påträffas bara ett 30-tal älgar i hela landet som dött av sjukdom.

– Tecknen finns i många kustlän, även i ert län, säger Lennart Balk.

Lennart Balk har sin arbetshypotes klar:

– Allt tyder på att djuren lider brist på tiamin, alltså B-vitamin. Våra undersökningar av fågel och fisk visar att det är något i miljön som slagit ut ett vitamin i kroppen.

Det som är oroväckande är att fågeldöden som pågått många år nu slår högre upp i näringskedjan utan att man vet orsakerna.

I Blekinge, men också i Kalmar län, har myndigheterna fått rapporter om ökad dödlighet av sjöfågel. Något som fågelkännaren Bo Levander i Västervik också bekräftar.

– Senaste åren har vi sett en kraftig minskning av vitfågel, som skrattmås och gråtrut. Just gråtruten är helt borta.

Tommy Larsson i Oskarshamn rapporterar om fågelarterna i skärgården till länsstyrelsen och han ger samma bild.

– Nedgången är klart märkbar, dock har vi inte sett någon massdöd som i Blekinge skärgård.

Älgdöden är något som börjat oroa även viltvårdare och jägare i Kalmar län. Än så länge finns inga rapporter om döda djur på samma sätt som i Blekinge. Med undantag för Öland. Där var dödligheten bland älgkalvar så hög som 78 procent förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om