Djupfryst hus kan bli dyrt

- Jag kan inte förstå att folk bygger hus för flera miljoner, men de ser inte till att vattenledningarna och värmesystemet klarar en riktigt kall vinter. Det är Roger Göransson, allmänt kallad Göppa, som ställer sig frågan när han pulsar fram i snön vid ett sommarhus i Loftahammar.

Foto:

Västervik2011-01-03 00:00

Han har blivit kallad dit sedan ägarna vid sitt besök för några veckor sedan konstaterade att det inte kom något vatten när de skruvade på kranen.

- Nu ska de fira nyår här och ville gärna att jag skulle tina upp deras frusna ledningar, säger Göppa medan han tar fram den magiska maskinen Ång-Janne.

Det är en ångmaskin i miniformat som han tänder med gasol och sedan inväntar att vattnet i behållaren ska bli till ånga. Den sprutar sedan, under hårt tryck, ur ett munstycke som sitter i änden på en lång metallklädd slang. När han trycker i slangen i det frusna röret tinar vattnet sakta men säkert.

Medan han gör klart för att börja tina upp vattenledningen ringer hans mobil och av samtalet framgår att det är ännu en husägare som fått problem.

- Det var någon i Västervik som fått avloppet fruset, konstaterar Göppa. Om det är jobbigt när vattenledningar fryser är det inget mot när avloppet fryser. Då är det bara att invänta våren, och hålla sig väl med grannen. Det skulle gå att använda ånga också för avlopp, men jag tar aldrig risken att använda min utrustning. Den måste vara fri från sådana bakterier som kan finnas i avlopp.

Göppa har en hel del att säga om hur folk vintrar in sina sommarhus.

- Man kan inte åka ifrån ett hus med bara 10-11 graders värme på och tro att det ska räcka. 15 grader bör det vara, det kräver till och med försäkringsbolagen. El-patronen i värmepannan är heller inget att förlita sig på, den är ofta för dåligt tilltagen. Blir det ett strömavbrott så tar det inte många timmar innan temperaturen sjunker inomhus.

Även om Göppa just nu har fullt upp att åka runt och hjälpa till att tina frusna ledningar så tror han att det värsta kommer när folk kommer ut till sina sommarhus framåt våren.

Ett bra tips att göra innan vintern är att slå i glykol i toaletter och golvbrunnar och att stänga av huvudvattenledningen. Att ordna så någon ser till huset om det smäller till och blir kallt är också en bra idé.

Göppa har också ett annat mycket enkelt tips som han vill dela med sig av.

- Öppna porslinslocket på toalettstolen och skruva upp flottören ett snäpp. Lätt gjort med en mejsel. Då rinner lite vatten i toastolen hela tiden. Vatten som rinner fryser aldrig. Denna enkla åtgärd kan rädda ett helt hus från att frysa sönder.

Goda råd om ledningen redan frusit:

Tina först upp huvudkranen, lämpligen med trasor doppade i varmt vatten. En hårfön går också bra.

Försök lokalisera isproppen och värm upp huset med fläktar eller andra värmekällor. Sedan är det viktigt att övervaka alla rör i vattensystemet när det tinar upp.

Om man misstänker att värmepannan frusit måste man först kolla att expansionskärlet och ledningarna dit inte är frusna innan man börjar elda, annars kan både element och panna spricka.

Att anlita en rörmokare är förstås det allra bästa om man är tveksam om vad som ska göras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om