Distriktssköterskor oroliga för att kommunen tar över
Kommunerna tar över ansvaret för all sjukvård som utförs i hemmet från årsskiftet. Det är länets landstings- och kommunpolitiker överens om. Men först måste kommunerna och landstinget förhandla om hur det ska ske rent praktiskt.
Oroliga för framtiden. Distriktssköterskorna Helena Tejle, Lilian Johansson och Ingrid Backne Hansson menar att hela primärvården kommer att drabbas om kommunen tar över ansvaret för hemsjukvården. Foto: Andreas Smitz
Foto:
Distriktssköterskorna, som gör många hembesök, är oroliga för sina jobb. Om alla sjukbesök i hemmen börjar utföras av kommunen i stället för landstinget måste distriktssköterskorna byta arbetsgivare eller arbetsuppgifter.
- Om kommunerna tar över ansvaret för hembesök och hemsjukvård tror vi inte att de anställer distriktssköterskor eftersom det är för dyrt, säger Helena Tejle, distriktssköterska på hälsocentralen Esplanaden i Västervik.
Hon tror att vården blir sämre eftersom kommunen inte har så stor erfarenhet av sjukvård.
- Vi tror att kontinuiteten blir sämre och att patienterna riskerar att hamna mellan stolarna. Ena dagen kan man vårdas av en kommunsköterska och andra dagen av en mottagningssköterska hos landstinget. Det kan leda till sämre uppföljning och utvärdering av vården, säger Helena Tejle som menar att de eventuella förändringarna skulle påverka hela primärsjukvården.
Hon befarar att även undersköterskor och annan personal som besöker patienter i hemmet drabbas av att kommunen tar över ansvaret.
- Kommunen har redan undersköterskor anställda, säger Helena Tejle.
Förändringarna skulle också innebära att distriktssköterskerollen förändras, enligt distriktssköterskorna på Esplanaden.
- Vi som arbetar som distriktssköterskor ser till helheten, vi tänker på alla dygnets timmar, på familjer och släktingar. Det tror vi försvinner om vi skulle tvingas jobba på ett helt annat sätt. Det här kanske innebär att vi får välja att antingen arbeta på mottagning eller med att besöka patienter i hemmet, säger Helena Tejle och tillägger att alla som arbetar på Esplanaden är negativa till förändringen.
Under två års tid har en grupp landstings- och kommunalpolitiker arbetat med frågan om hemsjukvård.
- Vi hade vårt sista styrgruppsmöte den första juni och samtliga partier på både landstings- och kommunsidan är helt överens, säger Lena Segerberg, landstingsråd.
Gruppen har tittat på vad som är bäst för en äldre patient och kommit fram till att det bästa vore om kommunerna tog hand om alla vård utanför vård- och hälsocentralerna.
- I dag är det mer krångligt än det skulle kunna vara, säger Lena Segerberg.
Nu ska länets kommuner förhandla med landstinget om hur allt kan lösas rent praktiskt. Såväl ekonomer som personalavdelningar är inblandade.
- Sen får vi se om det går att lösa eller inte.
Lena Segerberg förstår att distriktssköterskor och annan vårdpersonal är oroliga och vill ha besked.
- Besluten kommer att fattas så fort som möjligt i länets kommunfullmäktige och i landstingsfullmäktige. Det är ganska bråttom om det här ska kunna träda i kraft den första januari nästa år, säger Lena Segerberg.
Hemsjukvård och hembesök
Det finns två typer av sjukvårdsbesök i hemmen som distriktssköterskorna utför.
Hemsjukvård innebär exempelvis att patienten får hjälp med att ta medicin, vård i livets slutskede, besök hos någon som exempelvis brutit benet och inte kan ta sig ut.
Hembesök innebär enstaka besök, exempelvis om någon ska ta bort stygn eller undersökning av utslag och smittsamma sjukdomar.
Kommunen har i dagsläget bara hand om vården på särskilda boenden.
Hemsjukvård innebär exempelvis att patienten får hjälp med att ta medicin, vård i livets slutskede, besök hos någon som exempelvis brutit benet och inte kan ta sig ut.
Hembesök innebär enstaka besök, exempelvis om någon ska ta bort stygn eller undersökning av utslag och smittsamma sjukdomar.
Kommunen har i dagsläget bara hand om vården på särskilda boenden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!