Distriktssköterskor gör för mycket
Nu kommer ett klarläggande om vad som är egenvård och en bättre vårdplanering mellan kommuner och landsting.
? För att primärvårdens pengar ska räcka måste man därför sluta göra arbetsuppgifter som inte är att betraktas som hälso- och sjukvård.
Länets primärvård har nu enats om vad som är vård under eget ansvar, egenvård, och som därför inte ska utföras av landstingets personal. Dokumentet som beskriver vad som är vård under eget ansvar är framtagen inom primärvårdsdivisionen och har förhandlats med de fackliga organisationerna.
? Reglerna måste skärpas upp, säger tf primärvårdsdirektör Bengt Öberg.
? Högt utbildad personal skall inte ägna tid åt att i alla lägen hämta ut ett recept på apoteket eller utföra enklare uppgifter i hemmen.
Bakgrunden är naturligtvis det besparingskrav som primärvården hade på 36 miljoner kronor. I analysarbetet kom bland annat fram att primärvårdens personal utför olika åtgärder som är att betrakta som egenvård.
?Egenvård är uppgifter som läkare normalt lämnar till patient eller närstående att sköta om och som kan utföras efter enklare instruktion. Vad som är egenvård eller inte avgörs av ansvarig läkare eller distriktssköterska.?
Sen kommer den ständiga diskussionen vilket ansvar som ligger på landstinget eller kommunen.
Utgångspunkten är att patienten själv ska kunna utföra ?egenvård?, men det finns individuella faktorer som kan påverka vårdplaneringen. Det finns personer som på grund av nedsatt mental förmåga, till exempel demens, inte själva kan ta ansvar för uppgiften och inte heller har anhöriga som kan hjälpa till.
I dessa fall är egenvården landstingets uppgift.
Vid nedsatt fysisk förmåga ses dessa åtgärder som ett kommunalt ansvar.
I kravspecifikationen ges exempel på vad som är vård under eget ansvar. Enklare såromläggningar, medföljande vid läkarbesök, byte av stomipåse, stödstrumpor och sugning av övre luftvägar.
En ständig politisk diskussion förs om ett utökat samarbete mellan kommuner och landsting. Men likväl konstateras att länets kommuner och landsting ännu inte är helt överens om var gränserna går för exempelvis egenvård.
En gång i tiden fanns en KOLA-grupp som arbetade med samarbete mellan KOmmuner och LAndsting.
? Den gick i stå, säger Bengt Öberg. Men nu jobbas det intensivt med ett förbättrat samarbete.
? Verksamheterna är skattefinansierade och det blir inte bättre av att vi bara flyttar kostnaderna mellan varandra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!