Dieseln har oförtjänt dåligt miljörykte
Foto: MALIN RUDBLOM/PRESSENS BILD En dieseldriven bil drar ungefär en fjärdedel mindre drivmedel än en motsvarande bensindriven bil. Utsläppet av koldioxid minskar lika mycket.
Foto:
? Dieselbilarna står inför ett teknikskifte som kan liknas vid när vanliga bensinbilar fick katalysator, säger Olle Hådell på Vägverket.
Sverige har nästan det lägsta andelen dieselfordon i hela Europa. Knappt åtta av 100 bilar är dieselbilar. Det räcker med att gå till våra grannländer Danmark eller Norge för att hitta en helt annan situation. Där är över två av tio bilar dieseldrivna.
Orsaken till att Sverige har en så låg andel dieseldrivna personbilar är att dieseln förr var en värre miljöbov än den vanliga bensinbilen. Dieselmotorer har visserligen alltid dragit mindre bensin, och därmed släppt ut mindre koldioxid , än vanliga bensinbilar. En dieseldriven bil drar ungefär en fjärdedel mindre drivmedel än en motsvarande bensindriven bil. Utsläppet av koldioxid minskar lika mycket.
Men dieseln har också släppt ut betydligt mer farliga partiklar. Därför infördes i Sverige dyra fordonsskatter på dieselbilar för ungefär 15 år sedan.
? Det har varit berättigat. Dieselbilar var stora miljöbovar och farliga för hälsan. De där dieselmolnen som vi alla har mött i trafiken ska man känna obehag för, de är inte alls hälsosamma, säger Olle Hådell.
Men nu är det nya tider.
Med ny teknik kan man nämligen rena dieselavgaserna nästan helt från partikelutsläppet. Så kallade partikelfilter finns i dag att få på många olika bilmodeller, även om det var franska bilmärken som Peugeot som var först att lansera tekniken.
? Jämför man med EU:s regelverk för dieselbilar från 1993 handlar det om en enorm minskning av utsläpp med ett partikelfilter. Med ett filter släpper en bil ut 400 gånger mindre partiklar än EU tillät då.
Vi pratar alltså om en nästan revolutionerande teknik. Men den finns inte riktigt på plats än. Det beror på att tekniken bara kan användas på miljödiesel. Miljödiesel innehåller inget svavel, vilket är en förutsättning för att partikelfiltreringen ska fungera.
? Från 2005 kommer miljödiesel att finnas tillgängligt i övriga EU. Då kommer också alla bilmärken att erbjuda olika partikelfilter, det är jag övertygad om. Tekniken finns ju redan. Men det finns inga myndighetskrav så vi hoppas att det ska bli ett krav från kunderna till att börja med.
Olle Hådell och hans kollegor på Vägverket har genomfört omfattande tester där man jämfört bensin- och dieseldrivna bilar av samma märke. Dieselbilar med partikelfilter klarade sig bra.
Det enda som dieselbilarna är sämre på är utsläpp av kvävedioxid. Men enligt Olle Hådell finns nya forskningsrön som visar att kvävedioxiden inte, som man tidigare trott, är farlig för människan. Däremot bildar kväveoxiden så småningom ozon, vilket indirekt är skadligt för människan. Kväveoxiden bidrar också till övergödning och försurning.
? Men i gaturummet verkar inte kväveoxiden vara farlig. Vi får ju inte lura oss att tro att det över huvud taget finns några bilar som är bra för miljön. Alla bilar är dåliga, även bensindrivna. När vi talar om dieselns avigsidor måste vi minnas vad vi jämför med.
Men ändå är det ingen rusning efter dieselbilar i Sverige. Det beror enligt Olle Hådell till viss del på fördomar, men mest på den hårda beskattningen. Det tyder också en Temoundersökning som tidningen Motor låtit göra. Tusen personer fick frågan om de kunde tänka sig att köpa en dieseldriven bil och nästan åtta av tio svarade ja.
? Skattereglerna borde lämna en dör öppen för att beskatta den nya typen av dieselbilar lägre. För äldre dieselbilar finns ingen anledning att ändra, vi vill inte att folk ska byta till de bilarna.
? Men i valet av bil kommer ekonomin snabbt in och i dag är det bara ekonomi i att äga en dieseldriven bil om man kör riktigt långt. För alla andra är det tyvärr en dålig affär än så länge.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!