Dialys - livsviktig vård som alltid måste vara tillgänglig

Njurar är livsviktiga organ i kroppen. För att en njursjuk person ska kunna leva behöver personen en ny njure eller dialysbehandling. VT besökte dialysmottagningen på Västerviks sjukhus för att få veta mer.

Dialysatorn renar blodet och tar bort överflödig vätska från kroppen.

Dialysatorn renar blodet och tar bort överflödig vätska från kroppen.

Foto: Magnus karlsson

Västervik2012-07-23 00:00

En av njurarnas stora uppgift är att rena kroppens blod. Genom njurarna utsöndras överskottsvatten tillsammans med restprodukter från kroppen.

Med minskad funktion klarar inte njurarna av det och vätskan stannar kvar i kroppen istället för att åka med ut genom urinen.

-  När en njursjuk person bara har tio procent av normal njurfunktion måste man börja rena blodet i en dialysator, säger Hjalmar Åselius, överläkare dialysmottaningen.

Njurarna blir sedan allt sämre med tiden hos en njursjuk person och efter en tid i dialys har man ingen njurfunktion kvar. Då är dialys livsnödvändigt.

-  Utan dialysbehandling i sju till tio dagar dör man. Det är mycket som man tar förgivet när man är frisk. Som njursjuk får du nedsatt livskvalitet. De upplever det lika illa som cancerpatienter, säger Hjalmar Åselius.

Det finns två olika former av dialysbehandlingar. Den vanligaste behandlingsformen är hemodialys, som även kallas för bloddialys.

Bloddialys tar bort avfallsprodukter och överflödig vätska som inte kroppen gör av med själv. Dialysmaskinens uppgift är att agera som en konstgjord njure.

-  Bloddialys får patienten tre till fem gånger i veckan. Behandlingen pågår i tre till fem timmar, säger Åselius.

Den andra typen av behandling är bukhinnedialys, peritonealdialys. Genom en inopererad kateter fylls dialysvätska på som renar. Den behandlingen kan patienten sköta själv hemma.

-  Om man får bukhinnedialys är det lättare att röra på sig och resa. Man är mer fri. De som får bloddialys måste passa sina tider på sjukhuset för att få behandling. Det är väldigt synd, speciellt på sommaren.

Åselius berättar att de vanligaste orsakerna till njursvikt är typ 2-diabetes, njurinflammation, högt blodtryck och åderförkalkning samt medfödda cystnjurar.

De flesta som drabbas av njursjukdomar är äldre människor. Det är inte lika vanligt att unga drabbas, men det händer.

-  Kalmar län har ett högt antal njursjuka. Vad det beror på vet vi inte riktigt, men länet har en hög medelålder.

Som svårt njursjuk är transplantation ett sätt att slippa dialysbehandlingar. Men det är inte alla sjuka som kan få en njurtransplantation.

-  För att få en transplantation måste den njursjuke vara frisk i övrigt. Det finns många som är för sjuka för transplantation.

För dem som är tillräckligt friska finns det två sätt att få en ny njure. Det går att få en ny njure från exempelvis en vän eller familjemedlem, för det går att leva normalt med bara en njure. Men för att få en ny njure från en avliden person är väntetiden upp till tre år.

Njurens funktion

Njuren har många viktiga funktioner i kroppen:

Renar blodet genom att bilda urin och göra sig av med kroppens restprodukter.

Reglerar urinens volym, salthalt och surhetsgrad.

Bildar hormoner.

Hjälper till att reglera blodtrycket.

Stimulerar att röda blodkroppar bildas.

Tillverkar glukos.

Aktiverar vitamin D.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om