Det ska vara hembakat

- Det är så bra här, för det är hembakat. Det säger kafégästen Helena Nyman. Och det är hon inte ensam om att tycka.

Helena Nyman och Birgitta Koutsouridakis fikar gärna ihop.

Helena Nyman och Birgitta Koutsouridakis fikar gärna ihop.

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-09-15 00:00

Hembakat ska det vara nuförtiden. Om det är både kafégäster och de som driver kaféerna överens.

- Vi har bara hembakat nu. Det är vad folk vill ha, säger Eleni Staboulidou på Citycafét.

- Vi bakar själva. Det är vad kunderna vill ha, och det smakar ju mer förstås, säger Ivelina Velinova på Wimmerströmska Café Gården.

Och kunderna håller med. Helena Nyman och Birgitta Koutsouridakis går gärna ut och fikar ihop. Då tar de helst hembakat, gärna morotskaka.

- Jag har svår allergi och då är det bra att man vet vad det är i, säger Helena.

Hon tycker att det är viktigt att personalen kan redogöra ordentligt för vad det är i kakorna och allt det andra de säljer.

Överhuvudtaget är bemötandet viktigt. Det tycker både Helena och Birgitta.

- Trevlig personal ska det vara. Skulle de vara snäsiga, går jag inte dit, säger Helena.

I övrigt tycker de att lokalerna ska vara ombonade och mysiga. Dukar på borden, ljus och blommor är sådant som de sätter värde på som kafégäster.

Och så hembakat då. Där tycker sig Helena ha sett en förändring i utbudet, jämfört med när hon var ung. Förr var det mer industribakat. I dag är det betydligt mer hembakat i kaféernas kyldiskar.

Spenatkaka

Här får ni receptet på en spenatkaka att baka själva! Den som har hittat på receptet är Ivelina Velinova på Wimmerströmska Café Gården i Västervik.

4 ägg

1,5 deciliter socker

1,5 deciliter spenatpuré

3 deciliter vetemjöl

1,5-2 teskedar bakpulver

1,5-2 teskedar vaniljsocker

1,5 deciliter olja, till exempel rapsolja

1 deciliter filmjölk

Vispa ägg och socker. Mixa spenatpuré, olja och filmjölk. Rör ihop mjöl, bakpulver och socker. Blanda allt. Häll smeten i till exempel en form med löstagbar botten. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter. Prova med sticka. Den ska inte vara för torr. När kakan är ute kan man breda på ett täcke med 50 gram smör, 1 tesked vaniljsocker och 50 gram Philadelphiaost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om