Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna i drunkningsolyckor visar att totalt har 54 personer omkommit till och med sista juli 2020 jämfört med 41 personer motsvarande period 2019.
Redaktionen kontaktade Västerviks simsällskap, VSS, för att ta reda på hur man ska agera ifall du ser en person i nöd i vatten.
Linn Helgersson, simtränare i föreningen, berättar att det kan variera beroende på situationen.
– Handlar det om djupare eller öppet vatten är det viktigt att tänka på din egen säkerhet i främsta hand. Många som håller på att drunkna drabbas ofta av panik och kan börja klättra på den som försöker rädda dem. Därför är det viktigt att ta med sig en livboj, om det finns. Annars kan du ta något som symboliserar den förlängda armen som till exempel en handduk, en tröja eller ett rep.
Drunkningsolyckor kan dock ske i grundare vatten också, särskilt när det handlar om barn. Vid dessa tillfällen handlar det mycket om att vara uppmärksam för att kunna förebygga situationen.
– Till alla föräldrar: lägg bort mobilen. Bilden av att barn skulle sprattla med armarna och ropa efter hjälp stämmer inte. Allt som oftast drunknar de i tysthet. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på deras ansiktsuttryck, då det kan avslöja om dem är i nöd eller inte.
Hon tillägger att vanligt badvett är det bästa man kan tänka på för att undvika att hamna i farliga situationer.
– Simma aldrig ensam, simma längs med stranden och meddela en anhörig var du ska simma.