Kommunens näringslivschef, Ulf Kullin, har stora förväntningar på verksamheten och vad den kan leda till på sikt i Västerviks kommun.
– Målbilden är att testbädden ska föra tankarna till bilindustrins olika testanläggningar i norra Sverige.
Hur ser du på de drönartester som görs norröver, i Örnsköldsvik och Åsele. Är det en konkurrent till Västervik?
– Jag skulle snarast säga tvärtom. Drönarindustrin behöver all draghjälp den kan få, nationellt, så jag ser det inte som en konkurrent, utan ett komplement.
Så Västerviks kommun har inte blivit omsprungen?
– Nej, det skulle jag inte säga. Västervik står sig starkt, på grund av det geografiska läget och olika terrängtyper och att det är lite flyg i området.
Däremot tror han att landet i ett internationellt perspektiv behöver vara vaksamt på konkurrens.
Drönarprojektet har funnits i flera år, men tog slut vid nyår. Ambitionen är dock att verksamheten ska växa. I höstas ställde sig kommunstyrelsen bakom en ny handlingsplan och anslog 400 000 kronor till det fortsatta arbetet. Förhoppningen är att kunna växla upp den summan med annan finansiering. Eventuellt blir det då ett nytt projekt.
Malin Ohlsson, landsbygdsutvecklare, jobbar med att försöka hitta finansiering framåt. Eftersom vi befinner oss mittemellan två av EU:s programperioder finns det inte mycket pengar att söka, men det kommer mer nästa år.
Vad ska ni ha pengarna till?
– Vi vill undersöka potentialen i det lokala och regionala näringslivet för att använda testbädden och också leverera tjänster runtikring, som konferenser och restauranger.
Det innefattar samtal och nätverkande, men också att göra verksamheten mer känd.
Ulf Kullin betonar att verksamheten inte bara handlar om att testa drönare, utan även att locka högteknologiska företag och unga högutbildade människor till Västervik.
– Vi tror att det här är en oerhört viktig satsning för ett Västervik som vill framåt. Det är ett tillväxtprojekt för hela Kalmar län egentligen, men åtminstone för Västerviks kommun.
Tanken är att göra en förstudie tillsammans med regionen.
– Kanske får vi med någon lokal aktör också, säger Ulf Kullin.
Området som används för testerna, den så kallade testbädden, är ganska stort. Det sträcker sig från Gamleby i norr ner mot gränsen till Oskarshamns kommun i söder och in mot Blackstad i nordväst. Både vatten och land finns med i området.