Budgetmiddag
När Helena Sallermo fick uppdraget att laga en bra och framför allt god middag för en tjugolapp funderade hon ganska mycket på vad hon skulle laga. Hon säger att soppa i regel är billigt och eftersom hon gjort blomkålsoppa förr så visste hon att det var en bra idé.
- Det var svårt att komma på något annat. Nu skulle det vara middag för två och 15 kronor per person hade varit lättare, då får man ganska mycket. Tio kronor är lite smärtgräns.
Helena säger att den bra maten egentligen inte är dyr, det är skitmaten och halvfabrikaten som kostar.
- När du köper snabbmat köper du ju en tjänst, det är någon som har lagat maten åt dig och det fördyrar. Egna köttbullar är billigare att göra än att köpa färdiga.
Middagen är budget rakt igenom, från gamla ostkanter till dukningen med hushållspapper i servettringar. Blomkålshuvudet har fått roten borttagen och skurits i bitar. När soppan står på spisen kokas bitarna ner lite, men Helena säger att det kan vara en idé att ha i större bitar från början.
- Om det är soppa kvar dagen efter kan man reda den mer och så blir det en god stuvning!
Knepet är att återanvända och ta tillvara på det man har istället för att slänga och köpa nytt. En kvarglömd ostkant är onödig att slänga, istället kan man riva ner den och frysa in. Potatis som blivit över kan man steka eller riva.
- Vi har ofta mycket mat i kylen och frysen som vi inte tänker på. Det är bra att planera för dagen efter och ta upp mat ur frysen, då behöver man inte köpa nytt sedan när middagen ska lagas.
Soppan har retts med budgetvarianten vetemjöl och vatten och vitlöksbröden börjar bli klara i ugnen. Det luktar ljuvligt i Helenas kök. Soppan häller hon upp i skålar och hon river lite ost över den innan hon serverar.
- Smaklig måltid!