Det populäraste yrket i kommunen

De vanligaste yrkena i Västerviks kommun är undersköterska, pedagoger och butikspersonal. På Annagården i Västervik tror man att det beror på utbildningens längd.

Personal. Från vänster, Sofia Grahn, Anne Thorvaldsson och  Josefin Grönkvist trivs bra på Annagården.

Personal. Från vänster, Sofia Grahn, Anne Thorvaldsson och Josefin Grönkvist trivs bra på Annagården.

Foto: Matilda Hjelm

Västervik2017-07-29 12:00

Enligt statistik från SCB (statistiska centralbyrån) 2015, är undersköterskor, 1 118 anställda, pedagoger, 757 anställda, och butikspersonal, 750 anställda, de tre vanligaste yrkena i Västerviks kommun. Även i riket i stort är statistiken liknande, men de tre största yrkena ändrar då ordning: undersköterskor, butikssäljare och grundskollärare. Sofia Grahn, Josefin Grönkvist och Anne Thorvaldsson arbetar som undersköterskor på Annagården i Västervik. De tror att utbildningens längd är en stor anledning till att yrket är populärt.

– Det är en kort utbildning och man lär sig mycket, även om man senare vill plugga vidare, säger Josefin Grönkvist.

Att det är ett givande yrke är även en bidragande faktor.

– Man får mycket tillbaka och man gör skillnad, säger Sofia Grahn.

Att yrket är det populäraste i Västervik kommun förvånar tjejerna.

– Det är konstigt för att det är svårt att få tag i vikarier. En av nackdelarna med att vara undersköterska är att man inte räcker till. Ibland hinner vi inte med den där guldkanten på tillvaron som vi skulle vilja, säger Anne Thorvaldsson.

Även att undersköterska är det vanligaste arbetet, både i kommunen och i landet i stort är det fortfarande ett bristyrke.

– Trots att många arbetar inom yrket ser vi ingen effekt på bristen av undersköterskor. Idag har vi 3 444 lediga tjänster i hela landet inom yrket, registrerade hos arbetsförmedlingen, säger Filip Andersson, sektionschef på Arbetsförmedlingen, norra Kalmar län.

Många utbildar sig till yrket på grund av att det finns stor sysselsättning, menar han.

– Vården är den största sektorn för anställningar. Många människor behöver omsorg och i Kalmar län finns det flera stora sjukhus som behöver personal.

För de tre undersköterskorna på Annagården var arbetet inom vården en självklarhet när de började utbilda sig.

– Jag hade inte kunnat tänka mig att arbeta med något annat. Det krävs att man har socialkompetens och kan anpassa sig efter vem man pratar med. Det sociala är det bästa med yrket, många är ensamma och har väldigt häftiga historier att berätta, säger Sofia Grahn.

Anne Thorvaldsson tillägger:

– En ljusglimt är verkligen när de börjar öppna upp sig för oss.

Statistiken visade även att den största delen av Sveriges befolkning, tre miljoner, arbetar i den privata delen av arbetsmarknaden. Yrket med de yngsta anställda är soldater, kafé- och konditoribiträden, där är medelåldern på personalen 28 år. Det jobb som har äldst anställda är general- och landstings- och kommundirektörer, med en snittålder på 53 år. Doktorander, läkare, pizzabagare och städare är yrkena med högst andel utrikesfödda. Minst andel är det hos brandmän, bergsprängare och officerare. De största bristyrkena är lärare för grundskolans senare år med inriktning matematik och naturvetenskap och sjuksköterskor. Minst brist är det bland journalister, samhällsvetare och biologer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!