Det påhittiga särskilda boendet

Personalen på Vapengränd är påhittiga och drivna, det vet vi sedan gammalt. Och ännu påhittigare har de behövt bli under corona.

Personalen på Vapengränd, ett av alla särskilda boenden i kommunen, är sedan gammalt drivna och påhittiga.

Personalen på Vapengränd, ett av alla särskilda boenden i kommunen, är sedan gammalt drivna och påhittiga.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2020-10-03 15:00

Vapengränds särskilda boende har gjort sig kända för att ha en väldigt påhittig personal; det är cykelutflykter på elcyklar, det är resor hit och resor dit, det är pubkvällar med fullständiga dryckesrättigheter, raggarbilsträffar och gud vet vad ... 

Men. Hur har det blivit under coronapandemin? Ja, personalens driv har i vartfall inte hamnat i karantän.  

– Pandemin har så klart begränsat oss. Men våra brukare måste få en dräglig vardag, de måste få ha något värde i livet och uppleva saker trots pandemin, säger Christina Wernersson och kollegan Cathrin Carlsson instämmer. 
Utflykterna har begränsats. Men de genomförs ändå. Personalen tar ut en eller två boende i taget. 

– Allt går att göra, man får bara vara lite extra påhittig, säger de.  

Den största utmaningen var när restriktionerna var som starkast. Då åt ingen i restaurangen. Folk träffades knappt. Personalen berättar att flera brukare gick ner i vikt. Deras matlust försvann. 

– Vi började att vara utomhus betydligt oftare och vi satte igång med digitala möten för anhöriga. Då blev det ganska direkt mycket bättre, säger de.

Kommer ni ta något särskilt med er av detta i framtiden, efter pandemin? 

– Det tror jag verkligen. De digitala mötena är bra. Det har ökat folks kunskaper om det digitala. Det andra är att vi säkert kommer vara ute ännu mer även i framtiden, det är uppenbart att de äldre mår mycket bra av det, säger Gunnel Edberg Rosengren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!