Skolchefens oro: "Viktigt att samhället sluter upp"

Skolchef Magnus Bengtsson känner övervägande stolthet över skolan i Västerviks kommun men betonar att det också finns orosmoln på himlen.

"Vi arbetar hela tiden för att utveckla och förbättra vår verksamhet mot vår vision, att vi gör så bra verksamhet som möjligt med våra resurser. Vi har också ett kontinuerligt arbete för att införa de nya reformer och ändringar som kommer till oss från statligt håll i våra styrdokument", säger Magnus Bengtsson.

"Vi arbetar hela tiden för att utveckla och förbättra vår verksamhet mot vår vision, att vi gör så bra verksamhet som möjligt med våra resurser. Vi har också ett kontinuerligt arbete för att införa de nya reformer och ändringar som kommer till oss från statligt håll i våra styrdokument", säger Magnus Bengtsson.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-01-21 12:00

– Västerviks kommun har många mycket skickliga medarbetare som jobbar intensivt mot vår vision. Barn och elever lär sig nya saker, förstår välden och kanske sig själva på nya sätt och utvecklas i våra klassrum och barngrupper varje dag. Men även om vi gör mycket bra kan vi givetvis inte blunda för att vi också har områden där vi behöver utveckla vår verksamhet. 

Det säger skolchef Magnus Bengtsson.

– Det är givetvis inte bra att vi har en andel elever som, trots våra insatser, inte är behöriga till gymnasiet efter grundskolan. Det finns möjligheter att jobba med gymnasiebehörigheten även efter grundskolan men det är ändå ett problem och något som oroar. 

– Först och främst och allra viktigast så är det inte bra för individen, men av flera skäl är det heller inte bra för samhället i stort. Ett exempel kan vara kompetensförsörjningen. För att vi ska klara kompetensförsörjningen i framtiden behövs alla, och en gymnasieutbildning är en viktig grund. 

undefined
Ett område som oroar Magnus Bengtsson är barns och elevers frånvaro från verksamheterna.

Ett annat område som oroar Magnus Bengtsson är barns och elevers frånvaro från verksamheterna.

Mellan 20 och 30 grundskoleelever i kommunen är vad som brukar betecknas som hemmasittare. Det vill säga – de går inte i skolan alls. 

Så finns det en betydligt större grupp som kommer till skolan ibland, men har hög frånvaro.

– Jag tror att det här är ett område där det är viktigt att hela samhället sluter upp runt hur viktig barns och elevers närvaro är i förskola och hela vägen upp genom gymnasiet. Vi har nu flera olika utvecklingsarbeten på gång för att främja skolnärvaron. 

Ett utvecklat samarbete mellan alla de olika aktörer som ska finnas runt barnen är något som också Magnus Bengtsson, precis som lärarna, betonar vikten av.

– Det är en prioriterad fråga. Vi har nu skapat samverkansforum där såväl representanter för kommunens verksamheter som region och polis deltar. Det är väldigt värdefullt och jag tänker att det kommer att få stor betydelse framöver och ge mer och mer avtryck. 

Hur tycker du att kommunens vision för skolan rimmar med verkligheten?

– Jag tycker att vi har en bra vision! Vision anger vilken riktning vi ska ha, och vad vi ska jobba mot på många olika plan. Det kan exempelvis handla om hur vi bäst nyttjar de resurser vi får tilldelade, hur vi organiserar och hur vi undervisar. 

– Det sker så många häftiga saker i våra klassrum och barngrupper varje dag. Vi har mycket att vara stolta över!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!