Det ljuvliga brödet

En god smörgås sitter aldrig fel. Perfekt på utflykten, i lunchlådan eller som alternativ till lagad mat när tiden är knapp. Fyllningen kan varieras i det oändliga antingen den läggs på plats i färdiga bröd eller bakas in redan från början.

Foto:

Västervik2008-02-09 00:05
Fräscht bröd, läckert pålägg med mycket grönt är en trend som kommit för att stanna. Uppväxttidens söta limpmackor med margarin och hushållsost syns inte ens i backspegeln. Den viktigaste delen av smörgåsen är brödet. Knaprig skorpa, egen smak och vackert utseende är några grundläggande krav man bör ställa på bröd som ska ersätta en hel måltid. Smör är inte nödvändigt utan kan ersättas med färskost typ keso eller kesella. Pepparrot, färska örter eller ljus fransk senap ger extra smak åt färskostens neutrala smak.Grönsaker ska man aldrig snåla med i smörgåsar. Pliktskyldiga salladsblad, tomatklyfta och vridna gurkskivor är historia. Ge i stället smörgåsen höjd och volym med roliga salladssorter, groddar av olika slag, kärnfria oliver, rädisor och lökringar. Till sist pålägget. Ost går bra, men skär gärna en kraftig skiva med kniv. En ordentlig skiva ädelost av något slag är helt rätt. Italiensk mozzarella likaså eller varför inte fårost, oliver och lökringar. Parmaskinka är överlägsen alla andra skinkor, men knappast något man äter varje dag. Satsa i stället på stekt kalkonbröst i tunna skivor eller en god salami. Dyra pålägg men det går inte åt så mycket och jämfört med vad en komplett lunch kostar blir det ändå en bra affär när allt summeras. Det tar ingen tid att lägga ihop en läcker lunchsmörgås. Gör man i ordning pålägget och grönsakerna på kvällen tar det bara någon minut att lägga ihop smörgåsen på morgonen. Undvik att linda in smörgåsen i plastfolie utan lägg den i stället i en plastlåda med lock. Det vinner både smaken och utseendet på. Affärernas bröddiskar har blivit betydligt roligare på senare tid. Men även om utbudet ökat är det alltid roligt och inte minst lönsamt att baka sitt eget bröd. Det som talar mot eget bak är den tid det trots allt tar. För att bakning inte bara ska ske någon regnig söndag måste vardagsbrödet vara lättbakat. Pannbröd är ett bra exempel som klarar kraven från såväl klocka som plånbok.Ger man sig på de underbart goda smörgåsbröden som bakas ut som portionsbröd får man räkna med lite längre tid. Här ska dessutom fiberhavregrynen stå och svälla några timmar eller gärna över natten, innan man kan sätta igång.

Att baka smala pinnbröd som rullas i sesamfrön, eller andra frön om man vill, är ett säkert sätt att få gästerna sysselsatta. Här bakas bröden enkelt med vanlig vetedeg, men det går att baka med mörkare deg eller med smaksättning i form av kryddor som oregano eller kummin. Bjud bröden ur kruka till sallad, soppa eller som tilltugg i stället för trista chips.

Recept

Brödpinnar med sesamfrö

60-70 pinnar1/2 paket jäst (25 g)5 dl vatten1 msk olivolja2 tsk salt1,3 liter vetemjölsesamfrö och vatten1. Smula jästen i degbunke och tillsätt fingertempererat vatten, 37 grader, och se till att jästen löser sig. Slå i olja och salt. Arbeta in vetemjölet i omgångar men spara någon deciliter till utbakningen.2. Låt degen jäsa en halvtimme, helst under handduk för att skydda mot drag.3. Arbeta upp degen några minuter med resterande mjöl. Dela den i två halvor som rullas till långa "korvar" som i sin tur delas i små bitar. Forma brödpinnar genom att rulla degbitarna mot bakbordet. 4. Pensla ovansidan med vatten och strö över sesamfrön. Låt pinnbröden jäsa några minuter under handduk innan de gräddas av, cirka 5-6 minuter i 225 graders ugn. Låt bröden svalna på galler utan handduk för att de ska bli lätt knäckiga i konsistensen.
Tomat- och vitlöksbröd
Ger 2 bröd1 kg fransk, grekisk eller italiensk lantbrödsmix1 pkt jäst6 dl vattenTill fyllning:4-5 fint hackade tomater, färska eller soltorkade1-2 fint hackade vitlöksklyftor1 msk hackad persilja1 msk hackad basilika2 msk essensolja, gärna med örtsmak1 ägg till pensling1. Blanda samman degen med lantbrödsmix som grund. Lös jästen i ljummet vatten, arbeta ned nästan allt mjöl och ge degen en ordentlig omgång så den blir smidig och fin. Låt degen jäsa en halvtimme.2. Dela degen i två delar. Knåda och kavla ut till plattor på arbetsbänken. Lägg en sträng med fyllning och rulla ihop. Låt jäsa ytterligare en halvtimme. 3. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda cirka 20 minuter i 225 graders ugn. (TT Spektra)
Smörgåsbröd
Ger 35-40 portionsbröd1 liter mjölk, 3 %5 dl fiberhavregryn200 g margarin2 pkt jäst1 tsk bakpulver2 tsk salt1 dl strösocker2 liter vetemjöl1. Mät upp en halv liter mjölk, slå i fiberhavregryn och låt svälla några timmar eller över natten på sval plats. 2. Smält margarinet i kastrull, tillsätt resten av mjölken (1/2 liter) och värm till fingertemperatur (37 grader).3. Smula och lös upp jästen i mjölken. Rör ner övriga ingredienser. 4. Arbeta degen ordentligt, gärna med maskin, till dess den blir smidig och blank. Stjälp upp på mjölat bakbord. Dela degen i två delar som formas till rullar. Dela varje rulle i 15-20 bitar som rullas till runda bullar.5. Smöra eller täck plåtar med bakplåtspapper. Lägg över bullarna och tryck ut dem till platta kakor, cirka 10 cm i diameter. Nagga med gaffel och låt jäsa i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.6. Grädda bröden i 10 minuter mitt i ugnen. Låt bröden svalna på galler under duk.
Kryddbröd i panna
Till 1 långpanna, ca 12 bitar5 dl mjölk, 3 %50 g smör eller margarin1/2 dl sirap50 g jäst1 tsk salt1/2 msk hel anis1/2 msk hel fänkål1,4 liter rågsikt1. Värm mjölk och fett till fingertemperatur och rör ner sirap. 2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt salt, anis, fänkål och mjölk och sirapsblandningen. Arbeta in rågsikt till en slät och smidig deg. Fuska inte med knådningen, den är viktig för ett bra resultat. Jäs under bakduk i 30 minuter.3. Smöra och klappa ut degen i en långpanna. Dela upp i brödrutor med sporre eller vass kniv. Låt brödet jäsa en halvtimme till. 4. Grädda brödet mitt i 200 graders ugn i 15 minuter. Ta ut brödet, pensla med vatten och grädda fem minuter till. Linda in brödet i bakduk och låt svalna på galler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om