Att baka smala pinnbröd som rullas i sesamfrön, eller andra frön om man vill, är ett säkert sätt att få gästerna sysselsatta. Här bakas bröden enkelt med vanlig vetedeg, men det går att baka med mörkare deg eller med smaksättning i form av kryddor som oregano eller kummin. Bjud bröden ur kruka till sallad, soppa eller som tilltugg i stället för trista chips.
Recept
Brödpinnar med sesamfrö
60-70 pinnar1/2 paket jäst (25 g)5 dl vatten1 msk olivolja2 tsk salt1,3 liter vetemjölsesamfrö och vatten1. Smula jästen i degbunke och tillsätt fingertempererat vatten, 37 grader, och se till att jästen löser sig. Slå i olja och salt. Arbeta in vetemjölet i omgångar men spara någon deciliter till utbakningen.2. Låt degen jäsa en halvtimme, helst under handduk för att skydda mot drag.3. Arbeta upp degen några minuter med resterande mjöl. Dela den i två halvor som rullas till långa "korvar" som i sin tur delas i små bitar. Forma brödpinnar genom att rulla degbitarna mot bakbordet. 4. Pensla ovansidan med vatten och strö över sesamfrön. Låt pinnbröden jäsa några minuter under handduk innan de gräddas av, cirka 5-6 minuter i 225 graders ugn. Låt bröden svalna på galler utan handduk för att de ska bli lätt knäckiga i konsistensen.Tomat- och vitlöksbrödGer 2 bröd1 kg fransk, grekisk eller italiensk lantbrödsmix1 pkt jäst6 dl vattenTill fyllning:4-5 fint hackade tomater, färska eller soltorkade1-2 fint hackade vitlöksklyftor1 msk hackad persilja1 msk hackad basilika2 msk essensolja, gärna med örtsmak1 ägg till pensling1. Blanda samman degen med lantbrödsmix som grund. Lös jästen i ljummet vatten, arbeta ned nästan allt mjöl och ge degen en ordentlig omgång så den blir smidig och fin. Låt degen jäsa en halvtimme.2. Dela degen i två delar. Knåda och kavla ut till plattor på arbetsbänken. Lägg en sträng med fyllning och rulla ihop. Låt jäsa ytterligare en halvtimme. 3. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda cirka 20 minuter i 225 graders ugn. (TT Spektra)
SmörgåsbrödGer 35-40 portionsbröd1 liter mjölk, 3 %5 dl fiberhavregryn200 g margarin2 pkt jäst1 tsk bakpulver2 tsk salt1 dl strösocker2 liter vetemjöl1. Mät upp en halv liter mjölk, slå i fiberhavregryn och låt svälla några timmar eller över natten på sval plats. 2. Smält margarinet i kastrull, tillsätt resten av mjölken (1/2 liter) och värm till fingertemperatur (37 grader).3. Smula och lös upp jästen i mjölken. Rör ner övriga ingredienser. 4. Arbeta degen ordentligt, gärna med maskin, till dess den blir smidig och blank. Stjälp upp på mjölat bakbord. Dela degen i två delar som formas till rullar. Dela varje rulle i 15-20 bitar som rullas till runda bullar.5. Smöra eller täck plåtar med bakplåtspapper. Lägg över bullarna och tryck ut dem till platta kakor, cirka 10 cm i diameter. Nagga med gaffel och låt jäsa i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.6. Grädda bröden i 10 minuter mitt i ugnen. Låt bröden svalna på galler under duk.
Kryddbröd i pannaTill 1 långpanna, ca 12 bitar5 dl mjölk, 3 %50 g smör eller margarin1/2 dl sirap50 g jäst1 tsk salt1/2 msk hel anis1/2 msk hel fänkål1,4 liter rågsikt1. Värm mjölk och fett till fingertemperatur och rör ner sirap. 2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt salt, anis, fänkål och mjölk och sirapsblandningen. Arbeta in rågsikt till en slät och smidig deg. Fuska inte med knådningen, den är viktig för ett bra resultat. Jäs under bakduk i 30 minuter.3. Smöra och klappa ut degen i en långpanna. Dela upp i brödrutor med sporre eller vass kniv. Låt brödet jäsa en halvtimme till. 4. Grädda brödet mitt i 200 graders ugn i 15 minuter. Ta ut brödet, pensla med vatten och grädda fem minuter till. Linda in brödet i bakduk och låt svalna på galler.