VD Per Allerth har laddat upp med en mapp med bakgrundsmaterial och samlat sina viktigaste medarbetare i det omstridda projektet. Med vid intervjun är också VA-chefen Ruben Öberg och utredningsingenjören Pia Sjöholm.
Det är viktigt för Västervik Miljö och Energi att ge sin bild av VA-utbyggnaden på Hornslandet. Både för de boende i området, Västerviksborna i gemen och, inte minst, den egna personalen.
– Vi är utförare av ett uppdrag, svårare än så är det inte. Men vår personal har fått löpa gatlopp och ta emot mycket kritik för projektet, säger Ruben Öberg.
I förra veckan beslöt kommunstyrelsen att inte gå vidare med överklagandet till Högsta domstolen om särtaxan på Hornslandet. Beslutet gäller den första etappen runt Hästhagssjön och har av många tolkats som vägledande också för resten av området. Stopp för särtaxa på hela Hornslandet, har varit en vanlig uppfattning.
Men ingenting kunde vara mer felaktigt, enligt Per Allerth.
– Nej, nej, det finns inget sådant samband. Det är mycket mer komplicerat än så, säger han.
– Nu kommer vi för det första att betala tillbaka pengar till dem i etapp ett som redan betalat särtaxan. Sedan kommer vi räkna på kostnaden för etapp två. Det är väldigt komplicerade beräkningar och kommer säkert att ta hela hösten.
Därefter, uppskattningsvis någon gång efter årsskiftet, kommer VMEAB redovisa beräkningarna för politikerna, som får ta ställning till kostnaderna. Till sist är det kommunfullmäktige som beslutar om det blir särtaxa eller inte för etapp två på Hornslandet.
Markförhållanden och stora avstånd kan göra utbyggnaden dyrare än normalt. Å andra sidan har VMEAB pressat priserna i den upphandling som har gjorts.
– Vi har mycket byggnation kvar, och mycket berg att spränga. Det räcker med att ta en tur till Grönö för att se vilka förhållanden som gäller. Det säger sig själv att det kommer att bli dyrt, säger Ruben Öberg.
– Så fort vi är klara kommer vi att redovisa det. Det vore helt fel att gissa och jag vill inte spekulera i vad vi kommer fram till, säger Per Allerth.
Särtaxan har diskuterats länge. Kan ni inte bara lägga ner den?
– Nej, det kan vi inte. Vi har vissa kostnader, och de kostnaderna måste någon stå för. I slutänden finns det bara två alternativ: antingen VA-kollektivet eller skattebetalarna i Västerviks kommun. Som VD är det också min uppgift att få ekonomin att gå ihop.
VA-utbyggnaden på Hornslandet har diskuterats sedan 2006 och särtaxan sedan 2011. Om Västervik Miljö och Energi fick backa bandet skulle bolaget helst ha byggt ut VA-nätet på ett helt annat sätt. Den lösning som genomförs just nu innebär att ledningarna dras ända fram till husen och att alla fastighetsägare är tvungna att ansluta sig.
Betydligt bättre, menar VMEAB, hade varit att bara dra ut en stamledning genom området och sedan låta intresserade fastighetsägare ansluta sig på egen hand.
– Det är en lösning som man valt på Lugnet norr om Piperskärr och även Tättö utanför Loftahammar. Det har fungerat utmärkt, säger Pia Sjöholm.
Om de enskilda fastighetsägarna själva får ansluta sig till en stamledning blir utbyggnaden mer flexibel och diskussionen om eventuella särtaxor kommer aldrig upp. Tekniken är lika bra och miljövänlig, som vid en fullskalig utbyggnad som på Hornslandet.
– Det är samma krav och samma standard. Ekonomiskt blir det snarare lite billigare för den enskilde. Priset är ett större engagemang från fastighetsägare och från samfälligheter i området, säger Ruben Öberg.
– Det är lätt att vara efterklok. men alla hade varit nöjda och glada om vi valt den lösningen, säger Per Allerth.
Den diskussionen är dock historia sedan länge. Förslaget från VMEAB föll både på motstånd från boende på Hornslandet, som ville ha en fullständig utbyggnad, och från kommunala nämnder som inte trodde att miljökraven kunde tillgodoses på annat sätt.
Avgörande blev också kommunens vision om Hornslandet som ett stort, framtida bostadsområde i Västervik. Den fördjupade översiksplanen räknar med 1980 nya bostäder och 5300 nya boende, vilket är mer än dubbla Gamlebys storlek.
Kostnaden för den nuvarande utbyggnaden räknar med att 857 fastigheter ska anslutas. I dag är antalet ungefär hälften, och utbyggnaden går än så länge trögt. Så länge området inte är fullt utbyggt kommer en del av kostnaden för VA-utbyggnaden att hamna på skattebetalarna. Det gäller oavsett vad som händer med särtaxan.
– Översiktsplanen är intressant. Kommunen äger ingen egen mark på Hornslandet utan räknar med att andra ska stå för utbyggnaden. Redan där borde det ringa en varningsklocka, säger Per Allerth.