Det hjälper att le i trafiken

Det finns enkla sätt att slippa stress i trafiken. Metoder som också minskar risken för att bli påverkad av andra stressade förare. Det hjälper nämligen att le. Det visar en ny brittisk undersökning.

Västervik2005-12-06 00:25
- Själklart påverkas både man själv och andra förare av om man ler eller ser sur ut, säger trafikforskaren och psykologen Sonja Forward.
Den gladaste och trevligaste bilföraren är en kvinna som är 24 år eller yngre. Hon kör en grön Volkswagen och helst ska hon lyssna på Bob Marley. I alla fall om man ska tro britterna.
I Storbritannien finns en numera en särskild leendevecka, National Smile Week, i maj varje år. En orsak till den nya leendeveckan är att myndigheter och intresseorganisationer vill att bilförare ska le mer.

Storbritannien lider sedan flera år av något som närmast kan liknas vid en trafikinfarkt kring storstäderna. Långa köer tillhör vardagen. Som en följd av detta har stämningen på de brittiska vägarna blivit allt sämre och våldsdåd är inte ovanliga.
- Ett leende är ett perfekt gest för att ursäkta ett misstag i trafiken. Ett leende är alltid ett leende, men om man gör gester med till exempel händerna så kan det misstolkas, säger psykologen Conrad King på den brittiska motororganisationen RAC Foundation.
- Ett leende får andra trafikanter att slappna av, men det frigör också endorfin i kroppen. Endorfin är vår kropps egen opiat och ger en känsla av lugn, glädje och välmående. Det är tre bristvaror i modern trafik.

När RAC Foundation undersökte hur glada brittiska bilister är fann man att kvinnor som är 24 år eller yngre ler överlägset mest i trafiken. Minst ett leende varannan minut. Faktum är att kvinnor ända upp till 46 år ler betydligt oftare än unga män, som ler mest av männen.
Allra minst ler män mellan 36 och 45 år. De lyckas klämma ur sig ett leende ungefär var tionde minut. Kvinnorna i samma åldersgrupp ler minst var tredje minut.
Psykologen och trafikforskaren Sonja Forward vid Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) vill inte kommentera den brittiska undersökningen, men tycker att Sverige behöver en leendevecka också.
- Vi har fått en ganska otrevlig trafikmiljö i Sverige, där man inte tar hänsyn till varandra. Det är inget trevligt att köra bil, många tar för sig på andras bekostnad och uppför sig väldigt ogeneröst, säger hon.
- Det är klart att det skulle påverka trafikmiljön och säkerheten om fler bilister var trevliga, artiga och log i stället för att visa sura miner. Vi sitter ju ändå alla i samma båt där ute på vägarna.

Enligt den brittiska undersökningen finns det samband mellan fordonet man kör hur glad man är. Till exempel är bilister som kör bilar med få dörrar och sittplatser gladare än andra. Det är dåliga nyheter för alla som kör stadsjeepar och kombibilar. Men orsaken är troligen att den som åker en mindre bil ofta åker ensam och därmed slipper konflikter och kan lyssna på vilken musik han eller hon vill.
Även färgen på bilen har betydelse. Överlägset gladast bilister finns i gröna bilar. Sedan följer färgerna röd, blå metallic och silver. Surast är de som kör gula och lila.
Musik påverkar också. Gladast blir engelsmännen av reggae, 60-talsmusik och amerikansk västkustrock från 70-talet. Mest irriterad och stressad blir man av rapp och hårdrock.

Att så många bilister visar sin ilska just när de kör bil tror Sonja Forward kan förklaras med att man är relativt anonym i sin bil.
- Mina studier visar att många

bilister kör försiktigt när de har passagerare, men mer aggressivt när de är ensamma. Det visar ju på mycket dålig fantasi när man inte förstår att det faktiskt sitter människor i andra bilar. Man ser de andra som bilar, inte bilister.
- Vi behöver skapa en större medvetenhet om att trafik även handlar om ett socialt samspel. Vi har inte alltid haft en så här otrevlig trafikmiljö, så jag är övertygad om att vi kan ändra oss igen. Att börja le mot varandra är en väldigt bra start.

Ska man se något positivt i RAC Foundations undersökning är det kanske att den ultimata trafikvärstingen också är rätt sällsynt. För mardrömsbilisten enligt undersökningen är en man eller kvinna som är äldre än 66 år, kör en gul Fiat, är på väg till jobbet i regnväder och lyssnar på hårdrock. När mötte du en sådan senast?
Så mycket ler vi Källa: RAC Foundation
Män, ålder Leenden per timme
17-24 år 18
25-35 år 16
36-45 år 7
46-55 år 11
56-65 år 12
66+ 9

Kvinnor, ålder Leenden per timme
17-24 år 27
25-35 år 26
36-45 år 21
46-55 år 16
56-65 år 12
66+ 8
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om