Först ut var männen bakom den gemensamma budgeten från S och M.
Moderaternas Harald Hjalmarsson:
- Vi har velat ha en så bred majoritet som möjligt för den här budgeten för det är ett viktigt beslut vi fattar här i kväll.
Om varför man inte vill höja skatten:
- Lek med tanken om den lättare vägen att höja skatten kortsiktigt. En krona skattehöjning betyder 3 000 kr om året. Ett hushåll med två vuxna får 500 kronor mindre i månaden.
Efterföljande talare,
Socialdemokraternas Tomas Kronståhl:
- Effektivisera och modernisera den politiska organisationen.
- Vi vill att Barn- och utbildningsnämnden ska påbörja en förbättring av lärarlönerna.
Sedan följde de mindre partiernas företrädare:
Centerns Thomas Svensson (C):
- Vi kan inte ställa upp på att den politiska organisationen att ska minskas. Detta anser vi är skadligt för kommunen och demokratin.
- Att två partier kan besätta alla platserna i en nämnd, och att de partierna har en allians med varandra är skrämmande.
Folkpartiets Sverker Thorén:
- Maktpartierna koncentrerar makten till färre personer och färre partier. Om alternativet är att göra ytterligare nedskärningar inom skolan ser vi inget annat alternativ än att tillsammans med effektiviseringar höja skatten vid behov.
- Våra prioriteringar fortsätter att vara skolan, de äldres livskvalitet och miljön.
Miljöpartiets Anna Bodjo:
- Att få en budget i balans är jätteviktigt, men att ge kommunens invånare bra service och möjligheter till ett lyckligt liv är viktigare. I tider som dessa är det viktigare att väga in alla perspektiv av hållbar utveckling.
- Vi anser att en tillfällig skattehöjning är nödvändig.
Vänsterpartiets Mariann Gustavsson:
- Inte ens S och M har till i dag kunnat visa hur pengarna ska fördelas i nämnderna utifrån det förslag som de lägger.
- Så beslutet vi ska ta, tar vi i blindo och de med makt kan sedan fördela helt fritt. Och i höst kanske vi får veta lite mer om vad dagens beslut innebär.
Sverigedemokraternas Bo Karlsson:
- Vi Sverigedemokrater hymlar inte med att vi är positiva till alla effektiviseringar som kan göras i den kommunala verksamheten. Skattehöjning är det absolut sista som ska till.
- Viktigt att man vet att skilja å ena sidan effektivisering och å andra sidan nedskärning av kommunal kärnverksamhet.
Kristdemokraternas Roger Ohlin:
- När S och M är ett, måste de visa att de är handlingskraftiga och det är då man angriper nämnderna genom att dra ner ledamöterna i styrelser och nämnder och det är ju ett utmärkt sätt att marginalisera eller få bort de mindre partierna så att de inte får den insyn de behöver och då inte kan följa de beslutsvägar som är på gång.
- Man vill slakta kultur- och fritidsnämnden och tror sig då tjäna några kronor fast den nämnden skött sin ekonomi och fått beröm från revisorer medan de tjänstemän som inte gjort sin läxa och skött sig i de andra förvaltningarna, de sitter kvar som om inget har hänt.
Socialisternas Johannes Regell:
- Socialisterna - Välfärdspartiet har tre målsättningar med vår budget, att bekämpa arbetslösheten genom offentliga jobb, att säkerställa fortsatt och förbättrad kvalitet inom välfärdssektorerna och att förbättra välfärdsarbetarnas arbetsmiljö.
VDM:s Olof Nimhed:
- På en viktig punkt skiljer sig kommunstyrelsens budgetförslag från den 14 juni med detta nya förslag och det handlar då om de obefogade och obegripliga ingrepp i vår demokrati och vårt demokratiska system som det senare förslaget innehåller.
- Vi vill avslå förändringarna av den politiska organisationen i sin helhet.
- Sparargumentet är inte relevant. I synnerhet inte för alla de som vet att Västervik har den billigaste politiska organisationen i hela länet.