Det luktar gott inne i den lilla Sackeusboden i Marieborgskyrkan. Svea Tjörnestig säger att det antagligen är de indiska tvålarna som doftar. Boden är inte stor men den rymmer ändå saker från världens alla hörn. Kaffe, marmelad, leksaker, sjalar och smycken, allt är rättvisemärkt.
Det är 26 år sedan den lilla boden öppnade i Marieborgskyrkan och Svea säger att det mest är entusiasterna som handlar.
- Det här är inte bistånd, det är rättvis handel. Producenterna ska kunna leva på det de gör och märket Fairtrade ser till att det inte ligger barnarbete bakom.
Svea Tjörnestig är en av fyra som arbetar ideellt i Sackeusboden. Hon tycker att det är bra att dagligvaruhandeln fått upp ögonen för Fairtrade, även om utbudet inte är så stort än. Själv köper hon till exempel bara kravmärkta bananer efter att ha sett dokumentären "Bananas!", en film om Nicaraguanska bananarbetare som blivit sterila av gifterna som företaget använt på odlingarna.
- Det är ett personligt ställningstagande, man kan göra skillnad för några få och det känns bra.
Svea Tjörnestig försöker handla så mycket Fairtrade som möjligt och hon tror att det finns några som tänker som hon. Men majoriteten bryr sig inte, det är hon övertygad om. Marieborgskyrkan har inte stora resurser för att nå ut till allmänheten och det gäller att ha personliga kontakter säger hon.
- Det handlar om kunskap. Men man kan inte ändra på den som inte bryr sig.
Sackeusboden är öppen i samband med gudstjänster, konserter och kvinnofrukostar, men man kan också ringa till församlingen och beställa saker från boden. Svea berättar att den årliga Fairtradefikan som sker på olika ställen i landet sker varje söndag i Marieborgskyrkan. Där serveras bara Fairtrademärkt kaffe.
- Man kan inte förändra hela världen men havet är fullt av små droppar.