Det handlar om barnens bästa

I dagarna sänder TV 4, i samarbete med Rädda Barnen, en serie dokumentärer om barn som utsätts för övergrepp av olika slag. Historierna som berättas i dokumentärerna har skrämmande likheter med nyhetsprogrammens rapporter om den mördade pojken Bobby.

För barnens bästa. Kerstin Wester ordförande i Rädda Barnen i Gamleby och Eivor Pettersson ordförande i Västervik tänker arbeta hårt för att också barn inom vår kommun som utsatts för övergrepp ska få tillgång till ett barnhus.

För barnens bästa. Kerstin Wester ordförande i Rädda Barnen i Gamleby och Eivor Pettersson ordförande i Västervik tänker arbeta hårt för att också barn inom vår kommun som utsatts för övergrepp ska få tillgång till ett barnhus.

Foto:

Västervik2006-05-12 00:25
I samband med programmen drar Rädda Barnen i gång sin kampanj "Det handlar om ett barn" där man fokuserar på att samhället ska ta sitt ansvar för att skydda barn som utsätts för våld och sexuella övergrepp. En metod som man för fram är att inrätta det man kallar för barnahus. Dit skulle barnen få komma och bli omhändertagna i en trygg och barnvänlig miljö. Till barnahuset skulle personal med specialkompetens vara knuten och dit skulle också polis, läkare och socialsekreterare som ska utreda vad som skett komma. Nu slussas barnen mellan olika myndigheter och tvingas ofta upprepa sin berättelse många gånger, ofta i en miljö som kan kännas både främmande och hotfull.

Namnet barnahus kan föra tankarna till gamla tiders barnhem, men namnet kommer från en internationell förebild på Island. I USA öppnades det första barnacentret i mitten av 1980-talet. I dag finns cirka 400 liknande centra runtom i landet.
I Sverige startade 2005 försöksverksamhet med barnahus i Göteborg, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Umeå och Linköping. I Linköping drivs verksamheten i lokaler som är byggda för förskoleverksamhet. De ligger på nära avstånd från sjukhuset, åklagarmyndigheten, och polisen. Upptagningsområdet är nio kommuner i centrala och västra Östergötland.
Försöket ska utvärderas efter tre år.

Från Rädda barnens lokalavdelningar i Gamleby och Västervik kommer man att driva på för att barn i vår kommun som utsätts för våld och övergrepp också ska få tillgång till ett barnahus. Ordförandena i de båda avdelningarna Kerstin Wester och Eivor Pettersson kommer att se till att medlemmarna uppmärksammar politiker och myndigheter på hur viktigt det är att göra allt för att underlätta för drabbade barn.
- Vår kampanj har olika inriktning, berättar Kerstin Wester. Vi ska bland annat ringa till politiker i olika partier och berätta om vad tanken med ett barnahus är.
- Vi vet att det anmäls 11 000 brott mot barn varje år och av dessa leder bara 20 procent till åtal. Många förövare går fria och barnen får inte någon upprättelse för de kränkningar som de utsatts för. De barn som vågar anmäla måste bemötas med respekt och då vore omhändertagandet som kan ske i ett barnahus mycket betydelsefullt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om