"Det handlar om att sätta gränser"
Rektorn på Rinkebyskolan berättar om hur hans högstadium gick från "ghettoskola" till mönsterskola.
Börje Ehrstrand tror att hans elver i Rinkeby går mot en ljus framtid. Foto: MARCUS ERIKSSON
Foto:
Än så länge.
Börje Ehrstrand vill ändra på den bilden.
Sedan 70-talet har han arbetat inom skolan i Rinkeby, sedan i slutet på 80-talet som rektor.
Inför representanter för flera kommunala förvaltningar i Västervik berättade han på tisdagen om sitt arbete.
På Rinkebyskolan har 90-95 procent av eleverna invandrarbakgrund.
Typiskt nog har rektorn det också. Ehrstrand kommer från en liten by i finska Österbotten.
Trots att skillnaderna kan verka stora påstår han att han hämtat mycket inspiration från skolväsendet i hembygden. Det är också därför som han tror att Västervik kan dra lärdom från Rinkeby.
Många av problemen med skilda kulturer som möts och ibland krockar, och barn med krigsskador kanske är typiska för Rinkeby.
Ehrstrands recept för att förbättra klimatet är däremot universellt menar han.
- Arbetet som vi bedrivit har handlat om att vi vuxna ska sätta gränser. Barnen har fått skriva på kontrakt om att de inte får ägna sig åt skadegörelse, mobbning eller rasism. Bryter de kontraktet tar vi kontakt med föräldrarna .
En lärdom från hembygden var den öppna skolan.
- I Rinkeby är skolan öppen för eleverna 365 dagar om året. I min hemby visste alla vara nyckeln till skolan fanns. På kvällarna användes skolan av föreningslivet.
Ehrstrand har fått uppleva hur bilden av skolorna har svängt. Under hans första år fick skolan enbart dras med negativ publicitet, men efterhand har bilden svängt.
Skolan har fått ta emot internationella pris för sitt arbete, och nu är mediabilden av skolan den motsatta: en riktig mönsterskola.
Bland de reformer som införts finns till exempel att sjundeklassare får börja sin skolgång med två dagars praktik hos bespisningspersonal, lokalvårdare eller vaktmästare.
- Vi vill få eleverna att lära känna alla i personalen. Känner man städarnas arbetet så blir man noggrannare med att slänga skräp i papperskorgarna.
Ett annat inslag är religionsundervisningen på skolan. Tillsammans med företrädare för olika religiösa samfund har man tagit fram en undervisning där man utgår från likheterna i olika religioner.
- Ser eleverna likheterna har de lättare att förstå skillnaderna, och blir tolerantare.
En annan idé har varit att skapa en så kallad Europaskola. I Rinkeby kan eleverna få förstärks språkundervisning redan från treårsåldern och uppåt.
-Arbetslivet blir alltmer internationellt. I Europa är det bara sju miljoner av en halv miljard människor som har svenska som modersmål. Då har invandrareleverna i Rinkeby en fördel med sin mångkulturella bakgrund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!