Det gör oss mest irriterade i trafiken
Att kommunicera med andra bilister är nödvändigt men svårt. Att det är upplagt för missförstånd visar en doktorsavhandling av trafikforskaren Gunilla Björklund.
- En förare som uppträder aggressivt eller irriterat gör andra aggressiva och irriterade, som i sin tur gör andra irriterade. Det ökar risken för olyckor. Det är mycket bättre om man bryter mönstret än skickar irritationen vidare.
Det var förra året som Gunilla Björklund gjorde sin avhandling. Hon lät 100 personer mellan 21 och 58 svara på hur irriterade de skulle bli i olika situationer. Studien gjordes vid Högskolan Dalarna i Borlänge och urvalet därför något begränsat både geografiskt och demografiskt, men resultaten från studien stämmer å andra sidan väl överens med studier som gjorts utifrån samma frågor ibland annat Holland, Storbritannien och Finland.
Det som gör flest irriterade är när en bil kör för nära bakom. Näst värst är när någon snor en parkeringsplats och på tredje plats på listan följer när någon kör bakom med helljuset på och när någon ökar farten medan man kör om. Några av situationerna är potentiellt farliga, men den stulna parkeringsplatsen hör knappast dit.
- Mer överraskande är kanske att det var folk i Borlänge som tyckte det trots att det knappast är svårt att parkera där. Man skulle ju annars tro att det var ett stostadsproblem.
Ofta blir vi irriterade i onödan. Det beror på att vi tolkar andras fel som kopplat till deras personlighet. Om någon kör i 70 på en smal 90-väg tänker de flesta av oss att det beror på att det är en dålig bilförare, att bilisten har personliga brister.
- Men när man ska förklara varför man själv skulle kunna tänkas köra lika långsamt blir svaret att det skulle bero på yttre faktorer som att bilen var trasig eller tungt lastad. Om man hade samma inställning till andra trafikanter, att deras beteende har en förklaring som inte har med deras personlighet att göra, skulle irritationen minska.
Något som orsakar irritation och ibland även olyckor är de informella reglerna i trafiken.
- Informella regler uppstår för att underlätta samspelet i trafiken. Vissa av dem kompletterar de formella reglerna och vissa strider mot dessa. Det är när trafikanter tillämpar olika regler som det kan uppstå problem. Informella regler i sig orsakar inte irritation utan kan tvärtom göra trafiken mer smidig och på det sättet minska irritationen, säger Gunilla Björklund.
Det kan handla om Stockholmsfenomen som att köra efter blixtlåsprincipen när det är kö eller lokala regler som att högerregeln inte alltid gäller utan att den största vägen har företräde. Ibland uppstår de informella reglerna för att trafikmiljön är utformad på ett visst sätt, men ibland av helt andra skäl. Även dessa kan skapa irritation.
- Ja, för trafikanter blir ju ibland blir irriterade när någon annan beter sig oväntat, och bryter mot någon informell regel.
Allra farligast är det dock när andras beteenden skapar aggressivitet. Gunilla Björklunds avhandling visar att det finns tre situationer som skapar ett aggressivt beteende: När någon hindrar ens framfart, när någon kör vårdslöst och andras fientlighet.
- 53 procent svarade att de skulle reagera aggressivt om de blev hindrade. Det är ju svårare att reagera när någon kör vårdslöst, de kör ju ofta snabbt och har redan åkt iväg när man blir irriterad.
- Att man reagerar med aggressivitet när någon annan visar fientlighet är inte så konstigt, men bra är det inte. Det kan skapa den där snöbollseffekten. Någon som är aggressiv gör mig aggressiv och så gör jag någon annan aggressiv. Det är bättre att vara den som bryter det.
Personer som själva brukar köra fort blev överraskande nog inte mer irriterade de andra, vilket man skulle kunna förvänta sig.
- Det beror antagligen på att de är vana vid att andra kör långsammare, att deras framfart hindras ingår i deras vardag.
Den här gruppen visade även mindre irritation och aggressiv respons när andra körde vårdslöst. Det kan betyda att vårdslösa beteenden är mer accepterat i den här gruppen, vilket inte är särskilt positivt.
- Jag tror att man som bilist måste komma till en insikt om att irritation inte leder till något gott. Visst finns det tillfällen där irritationen är svår att undvika, men i många situationer är den inte motiverad.
Två saker står i vart fall klara: Irritation är ett trafiksäkerhetsproblem och förståelse i trafiken en bristvara.
Det gör oss mest irriterade
1. När någon kör mycket nära bakom.
2. Att någon tar parkeringsplatsen vi väntat på.
3. Att någon kör bakom i mörkret med helljuset på.
4. Att någon ökar farten när vi försöker köra om.
5. Att någon backar ut framför oss utan att se sig för.
6. Att en bilist skriker åt oss trots att vi inte tycker att vi har gjort något fel.
7. Att någon kör ut precis framför oss trots att det är fritt bakom.
8. Att någon inte bländar av vid möte.
9. Att någon cyklar i mitten av vägbanan.
10. Att en bilist gestikulerar argt trots att vi inte tycker att vi har gjort något fel.
2. Att någon tar parkeringsplatsen vi väntat på.
3. Att någon kör bakom i mörkret med helljuset på.
4. Att någon ökar farten när vi försöker köra om.
5. Att någon backar ut framför oss utan att se sig för.
6. Att en bilist skriker åt oss trots att vi inte tycker att vi har gjort något fel.
7. Att någon kör ut precis framför oss trots att det är fritt bakom.
8. Att någon inte bländar av vid möte.
9. Att någon cyklar i mitten av vägbanan.
10. Att en bilist gestikulerar argt trots att vi inte tycker att vi har gjort något fel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!