Det gäller att ha skinn på näsan

Emma Lundgren fyller snart 23 år. Trots sin relativt låga ålder är hon redan arbetsledare på Skanska och basar för ombyggnaden av Åbyhöjden 2 i Gamleby.

Den här miljön gillar Emma Lundgren, hon är byggnadsingenjör och ville inte bara sitta på kontor.

Den här miljön gillar Emma Lundgren, hon är byggnadsingenjör och ville inte bara sitta på kontor.

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-02-20 00:00

Ensam kvinna på Skanska i hela Västerviksområdet och arbetsledare för erfarna byggjobbare. Det kan inte vara en helt enkel situation.

- Det gäller att ha skinn på näsan, säger Emma Lundgren. Det är inte första gången jag är ute på en byggarbetsplats i den här rollen så jag visste vad jag kunde vänta mig.

- Aldrig har jag fått något otrevligt bemötande, men en viss tveksamhet har funnits och det har inte alltid varit stora famnen. Om det beror på ålder eller kön eller både och vet jag inte, men så är det. Från Skanskas håll finns däremot en klar linje - de vill ha in fler tjejer.

- I de större städerna har det funnits kvinnliga arbetsledare på byggen i flera decennier, men här kanske jag är först. Men det är inte lätt att vara ny och sedan är det inte lättare att vara ny och tjej.

Nu är Emma Lundgren inte ensam i arbetsledande ställning på Åbyhöjden i Gamleby, hon har platschefen Mats Schöldquist som stöd och kollega.

- Det är skönt, han var varit ett jättebra stöd och god hjälp. Utan honom hade jag nog inte klarat ut allting, eftersom jag inte har någon större erfarenhet. Jag lär mig varje dag.

En gång i tiden var Emma Lundgren praktikant på VT i Gamleby, då var hon helt inne på media.

- Ja, jag ville bli mediatekniker och började en sådan gymnasieutbildning i Norrköping. Men jag ångrade mig och bytte till teknikprogrammet i Västervik istället. När jag gick ut där visste jag att jag ville läsa vidare till byggnadsingenjör och började direkt i Norrköping.

Under andra året kom jag med i Skanskas program där det ingick 30 studenter från alla universitet i hela landet. Det innebar att jag fick praktik hos Skanska och den gjorde jag på Västerviks nya kommunhus. Mitt examensarbete gjorde jag på Skanska i Norrköping där också arbetade parallellt med examensjobbet.

Emma Lundgren skrev om BIM (building information modeling), som är tredimensionella ritningar där allt integreras i samma modell för att undvika krockar och där man samtidigt kan mängdberäkna materialåtgång.

- Det är en teknik som kommer och mitt examensarbete var en konkret studie i hur BIM användes i ett projekt i Norrköping.

Nu är Emma Lundgren anställd på Skanska i Västervik och en månad till finns hon på Åbyhöjden i Gamleby, sedan ska det objektet vara klart.

- Jag känner att jag valt rätt, säger Emma Lundgren. Sedan är det inte hugget i sten vad jag kommer att syssla med i framtiden. Byggbranschen och Skanska ger stora valmöjligheter.

Emma Lundgren ville först bli mediatekniker, men ångrade sig och satsade på byggnadsingenjör istället.
Emma Lundgren ville först bli mediatekniker, men ångrade sig och satsade på byggnadsingenjör istället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om