Det finns tusen vägar att gå vidare på

Det finns massor av sätt att utvecklas. Det vill den nationella kampanjen 1 000 vägar till kunskap visa genom att låta bildningsförbund och andra visa upp vad de har att erbjuda.

Vågade språnget. Anki Karlsson trivdes ganska bra med sitt jobb, men ville gärna läsa psykologi och jobba med att hjälpa andra människor. Hon vågade och ångrar sig inte det minsta.Foto: Anders Steiner

Vågade språnget. Anki Karlsson trivdes ganska bra med sitt jobb, men ville gärna läsa psykologi och jobba med att hjälpa andra människor. Hon vågade och ångrar sig inte det minsta.Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2005-09-19 00:25
Kampanjen som genomförs för tredje gången varar till 2 oktober. Bakom de tusen vägarna står Utbildningsradion som samarbetar med Utbildnings- och kulturdepartementet och alla samordnare lokalt.
I Västervik är det Vägledningscentrum som är spindeln i nätet där Komvux, Gamleby folkhögskola, Lernia, Studieförbundet vuxenskolan, ABF, Sensus, Medborgarskolan, Högskolecentrum, biblioteket och arbetsförmedlingen finns representerade. Alla har något att erbjuda när det gäller utbildning och hjälp med att hitta nya jobb för dem som blivit arbetslösa eller funderar på att byta jobb.

I Västervik är kampanjen förlängd och varar under hela hösten då det finns chans att få information om till exempel högskolestudier, studiecirklar och vad biblioteket kan göra för den som studerar.
- Vi vill ta ett lite större grepp för att få människor att hitta till Vägledningscentrum, säger Anette Stoltz som är karriärvägledare.
Vägledningscentrum fungerar som en gemensam dörr till olika utvecklingsvägar och det visas alldeles extra tydligt vid startskottet för 1 000 vägar till kunskap. Vägledningscentrum hade öppet fyra timmar på lördagen och då kom mellan 80 och 100 besökare för att samtala med de olika utställarna.
- Det kom in en man och ville lära sig konversera på engelska för han hade fått en engelsk svärson. Han gick härifrån och skulle börja på studiecirkel på onsdag, så han var jättenöjd, säger en lika nöjd Anette Stoltz.

I en monter satt Anki Karlsson som ett livs levande exempel på att det går att hitta nya vägar. Hon är relativt nyanställd på Lernia där hon hjälper arbetslösa att hitta nya jobb.
- Jag hade ett jobb som jag trivdes ganska bra med, men jag hade funderat på att studera, säger hon.
Först var hon lite fundersam över hur det skulle gå att studera eftersom hon har familj och tre barn, men hon tog ändå steget och började att läsa psykologi på halvfart via Högskolecentrum. Det visade sig gå alldeles utmärkt och efter tre och ett halvt år, att jämföra med tre år på helfart, tog hon en fil. kand. i psykologi i våras.
Hennes budskap till andra som funderar på att studera är att våga språnget.
- Man ska inte vara rädd att börja studera när man är vuxen. Att man har mer erfarenhet kan vara en fördel, säger hon.
1000 vägar till kunskap
Kampanjen 1000 vägar till kunskap genomförs för tredje året i rad av Utbildningsradion i samverkan med Utbildnings- och kulturdepartementet och landets alla lokala samordnare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om