"Det finns tio mjölkgårdar kvar i kommunen om 30 år"

På 36 år har antalet mjölkgårdar i Västerviks kommun minskat med 300. Kvar finns 69. Om 30 år kommer det bara att finnas tio stycken.

Chefsekonomen på jordbruksverket, Harald Svensson.

Chefsekonomen på jordbruksverket, Harald Svensson.

Foto: Fotograf Patrik Svedberg

Västervik2011-11-24 15:53

Harald Svensson, chefsekonom på jordbruksverket, och sommargäst i kommunen, är van att se förändringar över lång tid och har ett bra perspektiv på utvecklingen.

- I landet som helhet har antalet kor minskat med en procent per år. I Västervik har antalet kor under den här tiden minskat med knappt 1 000 till 5 767, det innebär 15 procent och därmed har Västervik klarat sig bättre än snittet i landet.

- När det gäller antalet företag med mjölkproduktion så har de halverats på tio år om man ser bakåt i tiden. Det stämmer ganska bra för Västerviks kommun också.

Framtiden då, hur få kan mjölkproducenterna bli?
- Det finns egentligen inga skäl att tro att utvecklingen skulle bli väsentligt annorlunda i framtiden. Då skulle det finnas 34 stycken om tio år och 17 om 20 år. Låt oss säga att det finns tio kvar år 2041 - det är en rimlig siffra.

- För en ensam person är det inte hållbart att sköta en mjölkproduktion. Man bör vara ett par tre stycken minst. Därmed får vi automatiskt en minskning av medeltalet gårdar. I dag är det inte många nybyggnationer som görs för mindre än 120 kor.

- Mitt resonemang om framtiden utgår från att vi har ungefär samma konsumtion och att vi producerar det mesta inom landet - om Sverige inte kommer att kunna konkurrera för att hålla den inhemska andelen vi har nu så blir siffrorna självklart helt annorlunda, säger Harald Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om