"Det finns så mycket egen kreativitet"
De personliga ombuden vill få igång mer sysselsättning för de psykiskt funktionshindrade.
- Det är vår uppgift som personliga ombud att hjälpa till med, berättar Christer Boqvist och Elisabeth Hummelgren.
De har Västerviks, Vimmerby och Hultsfreds kommuner som arbetsfält och är anställda av kommunerna men lönerna betalas med statsbidrag.
- Vi är inte någon myndighet utan arbetar för de psykiskt funktionshindrade och har en fristående roll. Vi jobbar på den enskildes uppdrag.
Arbetet kan innebära att hjälpa den sjuke att ha kontakt med socialtjänsten, sjukvården och försäkringskassan.
- Är man sjuk kanske man inte orkar ta till sig innehållet i ett brev från en myndighet eller ens öppna det. Men det ställs samma krav på den som är psykiskt sjuk som på alla andra i myndighetskontakter. Man tar inte den hänsyn som behövs.
Båda två menar att samverkan mellan myndigheter har stora brister på individnivå även om samarbetet fungerar bra på andra nivåer.
- Vi följer med på möten med till exempel socialtjänsten eller försäkringskassan om vår uppdragsgivare vill det. Då har vi förberett innan och gått igenom vad som kan komma upp och vad som ska sägas.
Kontakterna med myndigheter kan i många fall leda till att den psykiskt funktionshindrade kan få en sysselsättning och en försörjning.
- De får en värdighet och respekt för sig själva, de kommer in i systemet. Att vi kan hjälpa dem till detta är tack vare att vi inte är representanter för någon myndighet utan fristående.
Ett av problemen är brist på sysselsättning menar Elisabeth Hummelgren och Christer Boquist:
- Den behöver anpassas mer till den enskilde som är sjuk. Västerviks kommun har en bra sysselsättning men den kan utvecklas. En grupp som växer är de unga sjuka mellan 18 och 25 år. Vi vet inte riktigt hur deras behov ser ut, vad de vill sysselsätta sig med och det behöver vi inventera.
Båda tror på en mer individuellt anpassad sysselsättning för den här gruppen. Då krävs både en ekonomisk satsning och fler anställda.
- Skaffa en lokal och några handledare och låt det växa fram. Det finns så mycket egen kreativitet hos de som är psykiskt funktionshindrade, det behövs inga färdiga lösningar. Det får inte bli ett projekt utan behöver vara bestående.
Båda två har arbetat som skötare i landsting och kommun och menar att de har stor nytta av sina tidigare erfarenheter.
- Det är en förmån att få arbeta som vi gör. Vi möter så många härliga människor även om många av dem har det svårt också.
Det är ett krävande arbete de har men orkar med tack vare att de är två som arbetar tillsammans, att de får regelbunden handledning och att de har mycket kontakt med andra personliga ombud i länet.
- Jämfört med andra kommuner finns det mycket kunskap och engagemang här, tack vare den tradition av psykiatri vi har i Västervik, menar båda två. Alla vill ju väl.
Det de önskar sig är att verksamheten som personligt ombud skulle bli tvingande i stället för frivillig för kommunerna.
Personliga ombudPersonliga ombudVerksamheten är relativt ny och startade 1 december 2001. Tjänsterna finansieras till största delen av statsbidrag. Hjälp ges till personer över 18 år med ett omfattande och långvarigt psykiskt funktionshinder.
Syftet med personliga ombud:
att den enskilde ska uppnå en jämlik ställning och vara delaktig i samhället
att den enskildes möjligheter till att påverka sin situation stärks
att den enskilde får sina lagliga rättigheter tillgodosedda
att den enskilde får en ökad livskvalitet
Syftet med personliga ombud:
att den enskilde ska uppnå en jämlik ställning och vara delaktig i samhället
att den enskildes möjligheter till att påverka sin situation stärks
att den enskilde får sina lagliga rättigheter tillgodosedda
att den enskilde får en ökad livskvalitet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!