"Det finns mycket att göra"

Ordförande i hetluften besökte i Rädda Barnens 60-årsjubileum.

Rädda Barnens ordförande Annika Åhnberg gästade Västervikföreningens  60-årsjubileum på lördagen. Foto: Anders Steiner

Rädda Barnens ordförande Annika Åhnberg gästade Västervikföreningens 60-årsjubileum på lördagen. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2003-10-27 01:00
- Det kändes faktiskt som att komma hem när jag blev ordförande i Rädda Barnen. I grunden är jag socialarbetare och har arbetat mycket med barn i missbrukarfamiljer.
Rädda Barnens ordförande Annika Åhnberg gästade Västervikföreningens 60-årsjubileum på lördagen. För den stora allmänheten är hon mest känd för sina år som jordbruksminister. Den senaste tiden har hon gjort ofrivillig come-back i rampljuset som styrelseledamot i utskällda bolaget Skandia Liv. Styrelsen har fått kritik för att inte ha tagit tillvara det egna bolaget och pensionsspararnas intressen i några affärer med moderbolaget Skandia.
- Det har varit jobbigt med mediestormen, säger hon.
Samtidigt är hon en av få styrelseledamöter som sitter kvar. Trots att det finns personer som ropat på hennes avgång.
- Jag funderade på att avgå, men valde att stanna. Man löser inte problemen i Skandia Liv och andra livbolag med att hugga några huvuden. Det finns strukturproblem och jag tror att jag har något att bidra med för att lösa dem.
Varken uppdragen i Rädda Barnen eller Skandia är några heltidsuppdrag. Numera är hon lite av en diversearbetare.
- Men jag försöker ha med mig perspektivet från Rädda Barnen i alla uppdrag jag har, säger hon.
Framförallt verkar hon vara mån om situationen för barn i problemfamiljer. Kanske delvis för att hon bär liknande upplevelser själv.
Hennes memoarer "Isprinsessan" var inte bara en traditionell "bakom-kulisserna"-bok som politiker brukar skriva när de slutat sina uppdrag. Där berättade hon också om sin uppväxt i ett hem där det fanns missbruksproblem.
- Tänk på alla barn som växer upp i familjer där det förekommer misshandel. Pojkarna som ingen ser förrän de växt upp, blivit stora och själva börjar misshandla. Tänk om vi kunde se dem när de var fem-sex år gamla.
Hon berättar om det kriscentrum för barn som Rädda Barnen driver. Där barn som utsatts för övergrepp ska få stöd, men också barn som själva varit förövare.
- Det är också en grupp som glöms bort av samhället.
Rädda Barnen är en organisation som både jobbar i Sverige och internationellt.
- Tyvärr förknippar man alltid u-länder med problem, men faktum är att det görs väldigt mycket bra för barn där. Samtidigt som det kunde göras mer här i Sverige, ett av världens mest välbeställda länder.
- Det har inte blivit särskilt mycket bättre för barnen jämfört med 50-talet. Trots att standarden i samhället är så mycket högre, och trots att vi har så mycket mer kunskaper än vad man hade då.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om