"Det finns ingen genväg till effektivitet"

Metallklubben på Elfa kritiserar företagsledningen och berättar om stress och andra brister i arbetsmiljön.

Västervik2002-10-19 06:00
- Visst är det tryggt för oss att det går bra för företaget. Men det är inte bra när folk mår dåligt på jobbet.
Det säger Anders Boll, huvudskyddsombud på Elfa i Västervik. Hela styrelsen i Metallklubben håller med honom.
Styrelseledamöterna menar att det finns en baksida av den positiva bild av företaget som vinster och företagsutveckling ger. Baksidan innebär att den psykosociala arbetsmiljön på företaget inte är den bästa.
Det tar sig uttryck i stressrelaterade symptom, värk i kroppen och sjukskrivningar, orsakade av stress, enformiga arbetsuppgifter och övertidsarbete. En bild av arbetsmiljön som är vanlig i dagens slimmade industri.
- De anställda i produktionen går på knäna, konstaterar Metallklubbens ordförande Sharad Bhatt. Den här baksidan av framgångsbilden får inte nonchaleras.
Med från styrelsen finns också vice huvudskyddsombudet Mattias Sundkvist och ledamöterna Martina Landberg, Gert Pettersson, Lars Carlsson, Ann-Louise Ranta och Mona-Lisa Gunnarsson. Styrelsen representerar Metallklubbens drygt 160 medlemmar.
De anställda har reagerat på de lovord om framgång och utveckling som företagsledningen framförde i gårdagens VT. Där berättar vd Mats Hasselquist om företagets ökade omsättning och vinstprognos på 60 miljoner kronor i år, tack vare en ökande standardisering i produktionen.

- Vi har under flera år arbetat med att ta fram ett vinstdelningssytem där vi anställda kan få del i de 60 miljonerna vi jobbar fram åt företaget, berättar Mattias Sundkvist. Vi borde få en del av kakan. Men det får vi inte gehör för.
Styrelsemedlemmarna talar om problemen som lett till en allmänt dålig stämning på jobbet och hälsoproblem.
- Elfa har ungefär lika stor sjukskrivning som andra industrier, vet Mattias Sundkvist. Men folk går till jobbet fast de har ont.
- Jag har värk i nacke och axlar och får äta värktabletter på jobbet, bekräftar Ann-Louise Ranta. Men jag har varit sjukskriven mycket också.
På Elfa arbetar de flesta skift och vid fyra löpande band i produktionen.
- När man står vid bandet kan man inte gå ifrån utan att bli ersatt. Ska jag gå på toaletten måste jag be någon ta min plats vid bandet, och helst planera toalettbesöken, berättar Ann-Louise Ranta.
- Är någon sjuk i arbetsgruppen ersätts den inte, utan då ska vi andra göra jobbet i stället, säger Mona-Lisa Gunnarsson.
- Vi har ständiga krav på oss att jobba övertid, säger Sharad Bhatt. Men många orkar inte jobba över när de går skift och inte mår bra.
Omorganiseringar och förändringar är vanliga.
- De kortsiktiga lösningarna gör att vi förväntas jobba smartare vid varje omorganisering. I verkligheten betyder det att jobba hårdare. Men det finns ingen genväg till effektiviteten, vi orkar inte hur mycket som helst.
Stressen gör också att arbetsmiljölagen inte alltid följs.
- De anställda hinner ofta inte använda de lyfthjälpmedel som finns, och som ska användas enligt lagen, berättar Anders Boll. Det beror på ackordet. Arbetsgivaren kallar det för bonus men det är ett gruppackord som vi får jobba in.
- Man känner sig utsliten och utbytbar, menar Gert Pettersson. Orkar man inte kan man ersättas av någon annan, det är arbetsgivarnas marknad.
På Elfa finns en relativt stor genomströmning av personal och alla i styrelsen talar om hur de ser arbetskamrater komma och gå.

FAKTA n Elfa
Antal anställda: 270 varav drygt 160 i produktionen. (1999: 340 anställda)
Arbetsformer i produktionen: tvåskift, ständig dagtid, ständigt nattarbete.
Beräknad vinst i år: närmare 60 miljoner kronor, vilket är en ökningmed 40 procent mot 2001.
Omsättning i år: drygt en halv miljard kronor, en ökning med 35 procent mot 2001.
Moderbolag: Elfa International AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om