Jörgen Olsson, socialchef:
- För drygt ett år sedan beslutades att vi skulle pröva om det är möjligt att utsätta verksamheten i Gamleby för konkurrens.
En utredningsgrupp bildades där det ingick enhetschefer, ekonomer, administratörer, fackombud, arbetsplatsombud och representanter för upphandlarenheten.
Den gruppen har beskrivit hur verksamheten ser ut och presenterat den beskrivningen för socialchefen.
- Utifrån det arbetet har jag dragit slutsatsen att det finns förutsättningar för att konkurrensutsätta verksamheten, säger socialchefen Jörgen Olsson. Det kommer jag att redovisa för kommunstyrelsen. Hur frågan sedan hanteras kan jag inte svara på, det är ett politiskt beslut.
- Men rent hypotetiskt fungerar det så att om kommunstyrelsen väljer att gå vidare så måste en ny utredning ta fram ett förfrågningsunderlag där kraven på hur verksamheten ska skötas kommer att preciseras. Där finns också detaljer om vilken vårdtyngd omsorgstagarna har med mera. Det handlar om kvalitetsaspekter och inte alls om något lägsta anbud.
Sedan återstår mbl-förhandlingar och att se om några lämnar anbud och om något av dessa eventuella anbud accepteras.
- Skulle allt flyta på i den riktningen utan några förhinder så kommer det tidigast nästa sommar att ske en förändring beträffande vårdleverantör.
Huvuddelen av de anställda i Gamleby säger att de inte vill följa med till en privat vårdleverantör, vad säger du om det?
- Det kan jag inte veta något om, men det här är inget unikt förfarande för Västervik och i övriga Sverige väljer de allra flesta att följa med över till en privat entreprenör, säger Jörgen Olsson.