"Det finns de som är oroliga i skolan"

Lärare och elever känner obehag inför problemelev enligt rektor.

Närmare hälften trivs inte med jobbet, och tycker inte att de har möjlighet att påverka. Jag blev överraskad att reaktionerna var så negativa, säger Torbjörn Pettersson, på Lärarförbundet i Västervik. Foto: MATTIAS AHLM

Närmare hälften trivs inte med jobbet, och tycker inte att de har möjlighet att påverka. Jag blev överraskad att reaktionerna var så negativa, säger Torbjörn Pettersson, på Lärarförbundet i Västervik. Foto: MATTIAS AHLM

Foto:

Västervik2002-03-13 06:00
Rektorn på den högstadieskola där en lärare hotats och ofredats av en elev förnekar att han uppmanat läraren att inte tillrättavisa eleven.
-Det måste ha blivit en sammanblandning. Jag har sagt att man ska vara försiktig med att tillrättavisa eleven. Till exempel ska man tänka på platsen där man är. Det är skillnad på om man befinner sig i klassrummet, eller i korridoren eller matsalen. Naturligtvis ska lärarna ge även den här eleven instruktioner som alla andra elever.
Enligt rektorn bör en lärare inte driva situationen till sin spets med elever som man inte känner väl.

Låt oss säga att en lärare upptäcker matkastning i matsalen. Hur ska man agera?
- Man ska säga till att det är ett oacceptabelt beteende och att om de inte slutar kommer man att vända sig till ansvarig lärare. Däremot bör man inte fullfölja en korrigering.
Varje elev har en ansvarig lärare som har samma funktion som de tidigare klassföreståndarna hade. Därutöver har rektorn rätt ha genomföra en korrigering.
Rektorn berättade i höstas att man gjorde bedömningen att den bråkige eleven bäst hanterades på skolan, men att man arbetade för att situationen skulle bli bättre. Då fanns flera myndigheter inkopplade i ett samarbete.

Tycker du att insatserna har varit framgångsrika?
- Det har blivit lugnare, men det finns lärare och elever som fortfarande känner ett obehag. Enligt arbetsmiljölagen ska man inte behöva känna oro på sin arbetsplats , säger rektorn som samtidigt har ytterligare lagstiftning att ta hänsyn till i fallet:
- Enligt skollagen är vi skyldiga att ge honom undervisning, och jag tycker att det är har varit det bästa sättet att hantera fallet... hittills.

Hittills? Finns det andra möjligheter till buds?
- I morgon (läs onsdag) faller en dom och då har vi en beredskap att göra insatser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om