?Det finns alldeles för många sjukhus?

Geografin är landstingets stora problem.

Johan Calltorp.

Johan Calltorp.

Foto:

Västervik2004-10-26 01:00
Bra vård förutsätter två saker: koncentration och decentralisering. Det är den högspecialiserade vården som bör koncentreras med ?vardagssjukvård?, till exempel vård i livets slutskede och vård som pågår under lång tid bör finnas överallt och nära medborgarna.
Det menar Johan Calltorp som är tjänstledig från posten som hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen för att koordinera den nationella vårdgarantin och ordförande i Familjemedicinska institutet. Han har ett brinnande intresse för vårdstruktur och har även åsikter när det gäller Kalmar läns landsting.
? Kalmar läns landsting är ett landsting som har ett bland de svåraste problemen, alltså geografin. Det är en väldigt stark strid med så långa avstånd
Striden mellan kirurgin i Västervik respektive Oskarshamn har varit het i besparingarnas spår. Besparingarna har till stor del hamnat i Oskarshamn, men är ännu inte helt genomförda i Västervik. Ett argument har varit att det är bättre att ha en fullödig kirurgklinik än två halvdana.
? Det ligger mycket i det resonemanget. Det behövs en ett visst antal patienter för mer specialiserad verksamhet som kirurgi.

Men, säger Johan Calltorp, så länge som patienttillströmningen är tillräckligt stor går det att sprida ut en del verksamheter på flera vårdinrättningar. Särskilt som den tekniska utvecklingen allt mer gör det möjligt för den högspecialiserade vården att komma till patienten i.stället för tvärt om. Röntgenbilder kan tas digitalt på vårdcentralen för att sedan skickas till Kalmar, eller Japan för den delen, om det behövs. Det sparar mycket resor för patienten och gör verksamheten mer effektiv.
Det leder också till att det lilla akutsjukhuset blir överflödigt.

? Medborgarna kan känna en falsk trygghet med sitt sjukhus.
Ett litet patientunderlag leder till för lite träning för personalen och för lite träning ger i slutänden dålig vård. Många invänder då att långa sjukresor också är en risk.
? Forskarna kan inte visa att det är så. När det gäller förlossningen är taxifödslar inge risk. Man planerar så att alla högriskmödrar, till exempel de som har diabetes, blir förlösta på större sjukhus.

Betyder det att landstinget borde stänga ett sjukhus?
? Om man byggde sjukvården i Kalmar läns landsting i.dag så skulle man inte bygga tre sjukhus och det är klart att Oskarshamn ligger i farozonen.
Han drar en parallell till landstinget i Halland där det också fanns tre sjukhus, men sjukhuset i Falkenberg lades ned i mitten av 1960-talet.
? Halland är det landsting som har bäst ekonomi och bäst hälsa. Skillnaden mot Kalmar läns landsting är att man i Halland lade ner Falkenbergs sjukhus.

Faller politikerna till föga för opinionen när de ska spara?
? Politikerna ska möta väljarna på valdagen och det är dilemmat att politikerna vill lova mer, eller som du säger faller till föga.

Johan Calltorp vill på inget sätt kritisera vården i landstinget.
? Vården i Västervik är säkert bra, det brukar den vara på små sjukhus.
Men besparingarna och omstruktureringarna måste göras.
Att vända sig utåt från landstinget och samarbeta i gränsregionerna tycker han kunde vara en bra lösning.
? Man frågar sig om man kan hitta en lösning i Västervik, Vimmerby och Valdemarsvik. I gränslandet kan man stärka vården med samarbete.

För att lösa en del av problemen med att landstinget är så litet och därmed också har ett litet befolkningsunderlag bör det samarbeta med intilliggande landsting, vilket i och för sig redan sker.
? Visionen är väl att i Sydöstra sjukvårdsregionen kommer man om fem år att uppleva gränserna mot andra landsting som borta.
Han konstaterar att universitetssjukhuset i Linköping är oerhört beroende av patienttillströmning från hela regionen.
? Örebro ska starta läkarutbildning och kallar sig för universitetssjukhus nu och det gäller att inte Linköping och Örebro börjar konkurrera.
En sådan konkurrens skulle utarma vården eftersom patientunderlaget egentligen inte är tillräckligt stort för två universitetssjukhus så nära varandra.

Även om geografin är en ödesfråga i kalmar läns landsting tycker Johan Calltorp att vi bör se bortom geografin.
? Det kan vara en väg att tänka att det inte bara är en geografisk strid. För då kan alla bli förlorare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om