"Det fifflas med köttet"
Det gäller att titta efter ordentligt vad det är för kött man köper, tycker Fred Johnsen, pensionerad kock och veteran inom restaurangbranschen.
Arg på butikernas kötthantering. "Det är falsk marknadsföring att sälja karré som spjäll" tycker Fred Johnsen, kock med lång erfarenhet i restaurangbranschen.Foto: Anders Liljegren
Foto:
- I butiken skyllde de på att allt köps in centralt. Det är huvudkontoret som bestämmer vad de ska sälja, säger Fred Johnsen.
- Jag tycker det är falsk varudeklaration att sälja kött under påhittade namn som till exempel karréspjäll. Det finns det inget som heter.
Han är rädd för att många unga, som inte har så stor erfarenhet av att laga mat, går och handlar i tron att de köper en sak och sedan får en annan.
- Det är inte så lätt att se skillnaden om man är ovan, men det märks när man lagar till köttet. Det kanske tar flera timmar att laga till och sedan blir det ändå segt.
Fred Johansen tycker att livsmedelsaffärerna i allt större utsträckning utnyttjar folks okunskap för att tjäna pengar.
- De tar och säljer ut vad som helst i affärerna och så här inför de stora helgerna är det nog många färdigförpackade restpartier som hamnar i hyllorna.
Själv gjorde Fred misstaget att köpa billig färs. Han köpte vad som skulle räcka till åttio biffar och fick ut ungefär hälften.
- Resten var fett som smälte i pannan. När jag klagade i butiken sade de bara att det var ett köttparti som var godkänt centralt och allt de gjorde var att mala ner det till färs. Då tycker jag att de borde anställa någon med åtminstone grundläggande kunskaper om kött, någon som kan se skillnad på en karrébit och en spjällbit och som kan se om det är för mycket fett i köttet som ska bli färs.
- Som yrkesman tycker jag det här är fruktansvärt och som konsument har man nästan ingen möjlighet att påverka.
I butiken blev han hänvisad till Willys konsumentservice för reklamationer och fick ett telefonnummer att ringa.
- Jag höll på och ringde en hel dag innan jag fick tag på någon att prata med. Sedan fick jag veta att det skulle vara så krångligt att bevisa att man i stort sett skulle behöva vittnen för att något skulle göras.
Fred tycker att de stora varuhusen bara verkar vara ute efter att tjäna pengar och att de bryr sig inte om enstaka kunder.
- Jag tycker det är för mycket fiffel och båg med köttet i dag och att man inte kan få ett vettigt svar i butiken tycker jag visar förakt för kunden. Vi borde ställa mer krav på köttet vi köper och i så stor utsträckning det går borde vi köpa svenskt lokalproducerat kött, tycker Fred Johnsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!