"Det brister i rutinerna"
Den största bristen i kommunens arbetsmiljö är att rutinerna för arbetsmiljöarbetet inte är tillräckligt kända. Det konstaterar Rose-Marie Larsson som ansvarar för arbetsmiljöinspektionen i Västerviks kommun.
Hon säger att inspektionen visar på många goda exempel på bra arbetsmiljö i kommunen och att dokumentation och rutiner också är mycket bra.
Dessvärre brister det alltså i informationen. Till exempel är rutiner för kränkande särbehandling samt alkohol- och drogfrågor okända, liksom arbetsmiljöpolicyn.
Rose-Marie Larsson tycker inte att det är bra att personal informeras om frågor som rör verksamheten via pressen vilket har varit fallet.
- Stressen på miljö- och byggnadskontoret har vi lyft upp. Det är inte förhandlingsbart vad de ska göra eller inte. De har räknat ut att det behövs 28 tjänster för att klara kraven - men de är bara 19.
Nu är det upp till politikerna att ta ställning till vilka arbetsuppgifter som kan plockas bort från förvaltningens ansvarsområde, säger Rose-Marie Larsson.
Kommunen har till 30 november på sig att svara Arbetsmiljöverket.
Då ska de berätta vilka åtgärder de ska vidta, hur och när. Dessutom ska alla de arbetsplatser som inspektionen inte besökte också gås igenom.
Kommunens förre personalchef Börje Claesson är den som under hela arbetet med arbetsmiljöinspektionen haft kontakt med Arbetsmiljöverket. Nu arbetar han med att analysera arbetsmiljörapporten för att kunna föra ut till de olika förvaltningarna vem som ska åtgärda vad. Det arbetet tror han kommer att ta en-två veckor.
- Mycket har att göra med andra som jobbar i lokalerna, som till exempel städ, organisatoriskt tillhör det tekniska förvaltningen och då måste man titta på vem som ska åtgärda det, säger han.
En brist som tas upp flera gånger i inspektionen är att maskiner i träslöjdssalar saknar skydd - där finns en del att göra, konstaterar Börje Claesson.
- Vi har på oss till 30 november att lämna svar, men vi ska sätta igång och jobba med åtgärder så fort vi bara kan.
Andra brister måste åtgärdas med ombyggnad, till exempel äldreboendenas trånga toaletter och då krävs det lite mer tid.
Börje Claesson säger att han inte drabbats av några överraskningar när det gäller brister i arbetsmiljön och ingen av de brister som påtalats är egentligen katastrofal.
Men att det inte finns utrymningslarm på kommunledningskontoret och socialkontoret, är inte det allvarligt?
- Visst är det allvarligt, men det är frågan om det är det mesta allvarliga. Ni hade vi en incident på socialkontoret förra året och det har lett till att man ökat säkerheten. Det har gjort att man i mindre utsträckning än tidigare behöver möta sådana här risker.
Men säger han, om de som jobbar på en arbetsplats känner otrygghet är det naturligtvis viktigt att åtgärda det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!