Enligt Kalle Söderberg är besparingarna inom förskolan en konsekvens av det beslut som togs i fullmäktige i somras, där budgetramarna för förvaltningen sattes. Det blir en lägre personaltäthet – men att antalet barn per vuxen skulle öka så mycket som förskolelärarna på Jurabacken uppgett, det tror han inte.
– Jag tror att det kan bli en högre siffra än 5,46, men jag tror inte att den blir så hög som de indikerar.
Han förklarar att siffran på 6,3- 6,7, som personalen uppgett, visserligen inte är felaktig men att den är ett genomsnitt över hela året. I regel mäts personaltätheten i kommunerna en gång per år, den 15 oktober, och då brukar snittet vara något lägre.
Barnpengen i förskolan kommer att sänkas med drygt två procent, eller 1 484 kronor per barn. Det är betydligt mindre än skolan som får en oförändrad barnpeng eller en mindre sänkning.
Varför är det så?
– De centrala besparingarna påverkar inte förskolan i samma grad som skolorna. Det här gör vi för att det ska bli en balans.
Samtidigt har pengar omfördelats åt andra hållet, för att minimera besparingarna inom förskolan.
– En del av det vi sparar på att lägga ner skolor har vi stoppat in i förskolans budget, annars skulle skillnaden bli ännu större.
Förskolelärarna är oroliga för barnens säkerhet. Vad säger du om det?
– Det är klart att vi måste kunna garantera barnens säkerhet. Det är något som jag kommer att gå igenom, och vi måste organisera verksamheten så att vi kan göra det.
Nästa vecka kommer mer detaljerade förslag för hur besparingarna ska organiseras lokalt att presenteras.