Bara några år över 20 kom Åke Blomstrand från Karlskoga till Överums skola som kemi och biologilärare i ett högstadium som hade tre paralleller och sammanlagt runt 250 elever.
- Då, 1961 var Överum på topp, berättar Åke Blomstrand. Bruket med gjuteri, sågverk och lantbruk var den största arbetsgivaren i det som nu är Västerviks kommun. Jag tror att det jobbade tusentals personer där då. Dessutom massor med mindre företag som levde tillsammans med bruket och en textilfabrik. Vi hade all tänkbar service, fullt med affärer och ett aktivt föreningsliv.
- Det kommunala Överumsbostäder hade 350 lägenheter och höll på att bygga cirka 60 till. Bruket hade många bostäder och det fanns över 400 egnahem.
Åke Blomstrand växte upp i Finspång och är östgöte i själ och hjärta. Familjen flyttade till Nora och han utbildade sig i Karlskoga där han tidigt kom med i konservativ skolungdom. I Överum klev han rakt in i politiken och det var högerpartiet som gällde.
- Jag arbetade främst inom fritidsnämnden i Överum, men fick hoppa in i fullmäktige på slutet som ersättare efter Lars-Erik Sundberg, vd för Överums bruk som omkom i en trafikolycka.
Fritidsnämnden arbetade hårt för att få en simhall till Överum. Den skulle ligga vid Vallonen. Pengar fanns, för Överums kommun var välskött.
Vid sammanslagningen fanns ett investeringsprogram som omfattade just en simhall för två miljoner kronor och en barnstuga för 700 000 kronor. Projekt som skulle rymmas inom ramen för skatten.
- Nej, simhall blev det inte, men kommunen investerade i Ekhamra istället och så här i backspegeln kanske det var bäst att det inte blev någon simhall med tanke på hur dyra sådana är att driva.
- Vad jag minns så fanns tre alternativ i sammanslagningen. Först var det att gå samman med Åtvidaberg. Men det var problematiskt eftersom vi låg på andra sidan läns- och landskapsgränsen. Annars fanns naturliga kopplingar geografiskt och kulturellt och inte minst genom det faktum att Överums bruk och Facit hörde till samma koncern.
Andra alternativet var en tvåkärning kommun med Gamleby och Överum. Jag upplevde aldrig det alternativet som hett, kanske beroende på gamla trätor mellan orterna.
Slutligen fanns storkommunen och jag tror att det blev bäst så.
- Som gammal lärare är jag inte glad över att högstadiet i Överum läggs ned. Dit borde elever från Västra Ed, Lofta, Loftahammar och Ukna förts. Då skulle underlaget räckt, men då skulle man först ha glömt alla gamla dansebanefejder och sett till det positiva som en mindre skola för med sig, säger Åke Blomstrand.