Det blev ingen omelett

Släpp ett rått ägg från 20 meters höjd och se till att det är helt när det slår i backen. Det var utmaningen som 50 elever på Åbyäng- och Åbyskolan i Gamleby hade antagit från föreningen Ung Företagsamhet.

Helt trots allt. Med glada miner konstaterar Emilia och Jessica att deras råa ägg klarade den brutala nedfärden med helt skal.

Helt trots allt. Med glada miner konstaterar Emilia och Jessica att deras råa ägg klarade den brutala nedfärden med helt skal.

Foto:

Västervik2005-09-30 00:25
Eleverna har gnuggat sina geniknölar och kommit på många olika lösningar för att hålla det lösa ägget innanför skalet. En kombination av fallskärm och dämpande material var den vanligaste tanken. Utförande varierade väldeliga, liksom resultaten. Skummigummi i madrassmängder klarar fallet nästan utan fallskärm och det var en vanlig dämpare. Men några hade luftkuddar, ballonger och den mest utstuderade varianten - att låta ägget bada i gelatin!

Emilia Andersson och Jessica Johansson satsade på att linda in sitt ägg i skumgummi och så hade de gjort en lätt fallskärm som var ganska vid. Fallskärmen skulle hållas utspänd av piprensare, i stil med konstruktionen på ett paraply. Så var tanken, men tyvärr gick ägget i spinn och föll ganska fort ner till marken. Inpackningen i skumgummi gjorde dock att ägget höll ändå.
Oskar Lind från Ung Företagsamhet i Kalmar åkte upp i en lyftkran utanför skolan och släppte iväg tävlingsbidragen. Äggens luftfärd varierade som sagt. Några föll spikrakt ner, andra seglade sakta och bombsäkert ner och så alla varianter där emellan.

De som lyckades få ner sitt ägg helt fick ett pris och så delades hederspris ut till de allra bästa konstruktionerna. De som vann var: Simon Karlsson/Herman Petersén, Jouline Hammarström/Tove Gometz och Emil Nilsson/Robin Söderström. Samtliga deltagare utsattes för hårt godisregn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om